Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z brzoskwiniami i jagodami


sklep Laptopy HP sony asus samsung
Te smaczne owoce późnego lata owiane są swoistą tajemnicą, swoje początki i pochodzenie zawdzięczają Chinom, gdzie były otaczane czcią i traktowane jako swego rodzaju relikwia. Tam właśnie owoce te malowano na ścianach świątyń, rzeźbiono, wytłaczano i malowano na chińskiej porcelanie. Jednak to jedynie owoce cieszyły się sławą i czcią, bowiem drzewa same w sobie uważane były za przeklęte przez bogów. Z tego też powodu nie było śmiałka, który zdecydowałby się ściąć takowe drzewo. Obumierały one zatem, a kiedy już całkowicie próchniały palono je pozbywając się popiołów do morza. W Japonii pestki brzoskwini służyły do polerowania drewna. Zaś ogólnie w starożytności pestki brzoskwini używane były do wykonywania wyroków śmierci, ze względu na swe silnie trujące właściwości. Z drewna brzoskwiniowego powstają najwyższej jakości różdżki, łuki, talizmany i figurki bóstw opiekuńczych. Ja natomiast upiekłam tajemniczo pyszne ciasto, skosztujcie sami i dajcie się oczarować.....;)































Składniki na blachę o wymiarach 23/34

Czas przygotowania:  40 min +1 h pieczenie + 1 h chłodzenie

Ciasto

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
160 g cukru
200 g zimnego masła
1 jajo
1 łyżka smalcu
4 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki płatków migdałowych

Krem budyniowy

1 l mleka 3%
10 żółtek*
1 laska wanilii
2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
500 g borówek amerykańskich lub jagód
4 brzoskwinie
*białka zachowajcie na bezę ;)( zobacz przepis)

Przygotowanie:

1. Krem budyniowy - przygotowujemy jako pierwszy z elementów, gdyż musi zupełnie ostygnąć, co zajmie ok 2.5 godziny. W rondelku zagotowujemy 3 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy ziarenka i laskę wanilii, w misce miksera ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy pozostałą 1/2 szklani mleka oraz 2/3 szklanki mąki, mieszamy. Z mleka usuwamy laskę wanilii, dolewamy masę żółtkową w cały czas mieszając gotujemy krem do konsystencji budyniu, odstawiamy z ognia i przelewamy do zimnej miski, przykrywamy folia spożywczą, tak żeby dotykała wierzchu kremu i pozostawiamy od całkowitego ostygnięcia
2. Ciasto - wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy, można zrobić to w mikserze wyposażonym w mieszadło do ciasta, zagniatamy kulę, dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
3. Brzoskwinie zanurzamy na chwile we wrzącej wodzie, następnie wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem, w ten sposób szybko pozbędziemy się skórki, borówki przebieramy i płuczemy
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę o wymiarach 23/34 wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy 2/3 schłodzonego ciasta, ugniatamy dłonią, budyń mieszamy i wylewamy na spód ciasta, układamy pokrojone w półksiężyce brzoskwinie, posypujemy borówkami, na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów
5. Pieczemy 60 minut, jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przyrumieni można przykryć cisto folią aluminiową 

Kruche ciasto z waniliowym budyniem i owocami - w sam raz na zakończenie lata!  






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Maggie pisze…
Apetycznie wyglada! Duzo owocow, malo ciasta - tak jak lubie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.