Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z brzoskwiniami i jagodami


sklep Laptopy HP sony asus samsung
Te smaczne owoce późnego lata owiane są swoistą tajemnicą, swoje początki i pochodzenie zawdzięczają Chinom, gdzie były otaczane czcią i traktowane jako swego rodzaju relikwia. Tam właśnie owoce te malowano na ścianach świątyń, rzeźbiono, wytłaczano i malowano na chińskiej porcelanie. Jednak to jedynie owoce cieszyły się sławą i czcią, bowiem drzewa same w sobie uważane były za przeklęte przez bogów. Z tego też powodu nie było śmiałka, który zdecydowałby się ściąć takowe drzewo. Obumierały one zatem, a kiedy już całkowicie próchniały palono je pozbywając się popiołów do morza. W Japonii pestki brzoskwini służyły do polerowania drewna. Zaś ogólnie w starożytności pestki brzoskwini używane były do wykonywania wyroków śmierci, ze względu na swe silnie trujące właściwości. Z drewna brzoskwiniowego powstają najwyższej jakości różdżki, łuki, talizmany i figurki bóstw opiekuńczych. Ja natomiast upiekłam tajemniczo pyszne ciasto, skosztujcie sami i dajcie się oczarować.....;)































Składniki na blachę o wymiarach 23/34

Czas przygotowania:  40 min +1 h pieczenie + 1 h chłodzenie

Ciasto

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
160 g cukru
200 g zimnego masła
1 jajo
1 łyżka smalcu
4 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki płatków migdałowych

Krem budyniowy

1 l mleka 3%
10 żółtek*
1 laska wanilii
2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
500 g borówek amerykańskich lub jagód
4 brzoskwinie
*białka zachowajcie na bezę ;)( zobacz przepis)

Przygotowanie:

1. Krem budyniowy - przygotowujemy jako pierwszy z elementów, gdyż musi zupełnie ostygnąć, co zajmie ok 2.5 godziny. W rondelku zagotowujemy 3 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy ziarenka i laskę wanilii, w misce miksera ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy pozostałą 1/2 szklani mleka oraz 2/3 szklanki mąki, mieszamy. Z mleka usuwamy laskę wanilii, dolewamy masę żółtkową w cały czas mieszając gotujemy krem do konsystencji budyniu, odstawiamy z ognia i przelewamy do zimnej miski, przykrywamy folia spożywczą, tak żeby dotykała wierzchu kremu i pozostawiamy od całkowitego ostygnięcia
2. Ciasto - wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy, można zrobić to w mikserze wyposażonym w mieszadło do ciasta, zagniatamy kulę, dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
3. Brzoskwinie zanurzamy na chwile we wrzącej wodzie, następnie wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem, w ten sposób szybko pozbędziemy się skórki, borówki przebieramy i płuczemy
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę o wymiarach 23/34 wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy 2/3 schłodzonego ciasta, ugniatamy dłonią, budyń mieszamy i wylewamy na spód ciasta, układamy pokrojone w półksiężyce brzoskwinie, posypujemy borówkami, na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów
5. Pieczemy 60 minut, jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przyrumieni można przykryć cisto folią aluminiową 

Kruche ciasto z waniliowym budyniem i owocami - w sam raz na zakończenie lata!  






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Maggie pisze…
Apetycznie wyglada! Duzo owocow, malo ciasta - tak jak lubie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler