Przejdź do głównej zawartości

Obłędnie pyszny gulasz warzywny


Ciekawe danie, bo o ile można zrezygnować z ziemniaków, choć mnie one bardzo do tego dania pasują, brokuła wymienić na kalafiora, a kiszone cytryny pominąć, choć uważam, że naprawdę warto je mieć w lodówce i stosować, moje mają już ponad rok i wciąż są pyszne, o tyle nie polecam rezygnować z KAPARÓW. Te zielone, zamknięte i ususzone, o delikatnie ostrym, przefermentowany, cierpko-kwaśny i gorzkawy smaku, pąki kwiatów nadają daniu wyjątkowo głęboki smak.
Nazwa kapar pochodzi od łacińskiego słowa "Capra", która oznacza "kozę"  gdyż odzwierciedla jego silny zapach. Uważa się, że kapary pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej, są też używane w celach leczniczych przez Arabów. Kapary rosną dziko w rejonie Morza Śródziemnego i są uprawiane w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, Grecji, Algierii, na Cyprze oraz w Iranie. Istnieją też dzikie odmiany, popularne głównie w północnych regionach południowej Azji. Kapar jest klasyfikowany na podstawie rozmiaru – mniejszy jest lepszej jakości. Kapary zazwyczaj marynuje się solanką, octem lub olejem. Ponieważ ciepło łatwo niszczy ich aromat, dodajemy  je do chłodniejszych dań lub pod koniec gotowania.




Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min


2 ziemniaki
2 mniejsze brokuły (ok 1 kg w sumie)
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka cynamonu
ok 1/2 szklanki sosu chilli
ok 1 szklanki wody
4 ziela angielskie
4 suszone figi
350 g kaparów
1/4 kiszonej cytryny (opcjonalnie) jak przygotować cytryny (klik) 
sól, pieprz
świeże mięta i kolendra
ok 2-3 łyżek oleju roślinnego 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, brokuła dzielimy na różyczki, myjemy
2. Na oliwie z oliwek szklimy cebule posiekaną w pióra, następnie dodajemy rozgnieciony, z odrobiną soli czosnek, uważamy żeby cebula i czosnek się nie przypaliły, dodajemy pokrojone ziemniaki
3. Na suchej patelni prażymy nasiona kolendry, kuminu oraz ziela angielskiego, kiedy zaczną pachnieć zsypujemy je do moździerza i ucieramy z cynamonem i kurkumą, dodajemy przyprawy do ziemniaków 
4. Chilli pozbywamy pestek i drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków z cebulą
5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze ok 10-15 min, doprawiamy całość solą, pieprzem, sosem chilli i miodem, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki oraz posiekane figi, na sam koniec dodajemy kapary oraz drobno posiekaną ćwiartkę kiszonej cytryny, jeśli jej używamy
6. Podajemy ze świeżą miętą i kolendrą



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler