Przejdź do głównej zawartości

Kiszone cytryny

Pierwszy raz z kiszonymi cytrynami zetknęłam się w Egipcie, a właściwie były to kiszone limonki, smak nieco zaskakuje, może nawet szokuje - kwaśno-słona kulka ciężka do skomponowania z czymkolwiek. Skoro jednak mój upór nie zna granic, musiałam je dogłębnie zbadać, każda kolejna próba była lepsza od poprzedniej aż zakochałam się w smaku ukiszonej cytryny. Moja miłość rozkwitła na dobre kiedy przygotowałam je samodzielnie, choć musiałam powstrzymywać swoją niecierpliwą duszę przed codziennym zaglądaniem na górną półkę spiżarki. Dodaję kiszone cytryny do sałatek, rybnych i mięsnych burgerów, sosów, gulaszy, pieczonych bakłażanów, wszędzie tam gdzie intensywny, cytrynowy smak jest pożądany, nie należy jednak przesadzać, 1-2 ćwiartek wystarczą w zupełności. Przechowujemy w lodówce, bardzo długo, właściwie się nie psują. 




Składniki
Czas przygotowania: 10 min +  5 tyg 


6-8 niewoskowanych cytryn
6-8 łyżek gruboziarnistej soli morskiej
1 papryczka chilli
2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
sok z 8-10 cytryn
oliw z oliwek 



























Przygotowanie:

1. Przygotowujemy wystarczająco duży słoik, sterylizujemy go i dobrze osuszamy, nie wycieramy, niech wyschnie samoistnie 
2. Szorujemy dokładnie cytryny, nacinamy od czubka na krzyż, jednak nie do końca, pozostawiamy ok 2 cm od spodu
3. Do środka każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce gruboziarnistej soli, upychamy cytryny w słoiku, zamykamy słoik i odstawiamy na ok 1 tydzień
4. Po tym czasie mocno dociskamy cytryny do dna, wyciskając tym samym z nich sok, wsypujemy czerwony pieprz, dokładamy papryczkę chilli i zalewamy sokiem z cytryn, na wierzch wlewamy warstewkę oliwy, zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce, ale nie do lodówki
5. Po 4-5 tyg cytryny staną się miękkie i pól-przeźroczyste 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.