Przejdź do głównej zawartości

Pieczone jabłka nadziewane masą makową

Pieczone jabłka po brzegi wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek, które po upieczeniu zachowują kaszlał, np. jabłek Granny Smith. Po wstępnym skarmelizowaniu jabłek w piekarniku, aromatyzujemy je ziarnami pieprzu i wanilią, te dwa składniki naprawdę podkręcają słodki smak owoców.

 

 

Składniki na 4 szt

Czas przygotowania: 40 min


4 jędrne jabłka
ok 50 g miękkiego masła
ok 50 g brązowego cukru
300 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 
1 laska wanilii


Masa makowa 

 

300 g mielonego maku
100 g brązowego cukru
50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
25 g posiekanych dowolnych orzechów
1 i 1/2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 










Przygotowanie:

 

 

1. Masa makowa -  mielony mak zalewamy wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawiamy pod przykryciem na ok 20 min, następnie odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy gazy
2. Mieszamy mak z pozostałymi składnikami
3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
4. Z jabłek odcinamy górną część, wydrążamy środek, ostrożnie żeby nie przebić jabłka na wylot
5. Jabłka smarujemy z wierzchu masłem, następnie obtaczamy w cukrze brązowym, do środka jabłka nakładamy masę makową, przykrywamy wierzchem jabłka i stawiamy jabłka do naczynie żaroodpornego, wstawiamy całość do piekarnika na ok 10 min
6. Sok jabłkowy mieszamy z lekko rozgniecionymi ziarnami pieprzu, oraz nasionkami wyłuskanymi z laski wanilii, po 10 minutach wlewamy na dno naczynia z jabłkami i pieczemy dalej jeszcze jakieś 20 minut, co jakiś czas polewamy jabłka sosem z dna naczynia
7. Przekładamy jabłka do naczynia w którym będą podawane, sos przecedzamy, podajemy z jogurtem, custardem, słodką śmietanką i orzechami










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Madlene P pisze…
Baaardzo świąteczny deser::) Były nie lada zaskoczeniem dla moich najbliższych :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.