Składniki na 8 porcji
Czas przygotowania: 60 min
1 kg mielonej jagnięciny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka kardamonu
sól
olej rzepakowy
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka kardamonu
sól
olej rzepakowy
2 łyżki masła
200 g sera feta w kostkach
Sos
8 kiszonych pomidorów (przepis)
6 ząbków ukiszonego czosnku
200 g zielonych oliwek z pestkami
1 świeża papryczka chilli
6 ząbków ukiszonego czosnku
200 g zielonych oliwek z pestkami
1 świeża papryczka chilli
Kuskus
2 szklanki kaszy kuskus
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej mięty
pęczek świeżej mięty
1 cebula
ok 4 łyżki oliwy z oliwek
ok 4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
garść rodzynek
garść rodzynek
Przygotowanie:
1. Nasiona kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni, ucieramy w moździerzu, łączymy mięso z wszystkimi przyprawami, dobrze ubijamy dłonią, żeby wytworzyła się żelatyna i mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia
2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min
3. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, wody powinno być jedynie 1 cm ponad poziom kaszy, przykrywamy i czekamy aż wchłonie wodę, następnie rozdrabniamy za pomocą widelca
4. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na oliwie, powinna zmięknąć i lekko zrumienić, przekładamy do kuskusu, dodajemy również posiekaną drobno pietruszkę, miętę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem
5. Na tłuszcz ze smażenia pulpetów dodajemy kiszone pomidory w całości, posiekane drobno ząbki czosnku oraz posiekane chilli, całość rozgniatamy na patelni, doprawiamy w razie konieczności solą oraz pieprzem
6. Do sosu dodajemy pulpety oraz oliwki, można dodać świeży koperek
7. Pulpety podajemy z ziołowym kuskusem
2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min
3. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, wody powinno być jedynie 1 cm ponad poziom kaszy, przykrywamy i czekamy aż wchłonie wodę, następnie rozdrabniamy za pomocą widelca
4. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na oliwie, powinna zmięknąć i lekko zrumienić, przekładamy do kuskusu, dodajemy również posiekaną drobno pietruszkę, miętę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem
5. Na tłuszcz ze smażenia pulpetów dodajemy kiszone pomidory w całości, posiekane drobno ząbki czosnku oraz posiekane chilli, całość rozgniatamy na patelni, doprawiamy w razie konieczności solą oraz pieprzem
6. Do sosu dodajemy pulpety oraz oliwki, można dodać świeży koperek
7. Pulpety podajemy z ziołowym kuskusem


Komentarze