Przejdź do głównej zawartości

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno, właściciel pewnej sentymentalnej dla mnie góralskiej karczmy, poczęstował nas banalnie prostą w przygotowaniu, a niebywale pyszna w smaku przystawką. Kiedy dowiedziałam się, że wymagają klasycznych składników do kiszenia, odczekałam tylko do początku sezonu pomidorowego żeby szybko zakisić pierwszą, próbna porcję. Pomidory są smaczne już po tygodniu, ale jeśli wytrzymacie jeszcze kilka dni będą naprawdę oszałamiające, jak ja to mówię "gazowane" ;)






Składniki
Czas przygotowania: 10 min + ok 1,5 tyg oczekiwanie





ok 2 kg pomidorów (najlepsze podobno są odmiany śliwkowej) ważne żeby były twarde
kawałek chrzanu
wiązka kopru
główka czosnku
kilka liści wiśni, dębu lub porzeczek
1 łyżeczka gorczycy
sól
kolorowy pieprz






















Przygotowanie:



1. Pomidory myjemy i nakłuwamy wykałaczką
2. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól (ok 3 łyżki na 1.5 l wody), wodę studzimy
3. Sterylizujemy słoik w temperaturze ok 120 stopni przez ok 20 min
4. Czosnek i chrzan obieramy, chrzan kroimy wzdłuż na mniejsze części
5. Na dno słoika układamy zwinięte łodygi kopru, układamy pomidory, chrzan, czosnek, wybrane liście i znów koper i tak aż wykorzystamy składniki, w puste przestrzenie wrzucamy ziarna gorczycy i kolorowego pieprzu, zalewamy całość wystudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy na ok 1.5 tygodnia
6. Kiszone pomidory smakują doskonale z twarogiem domowej roboty, świetnie sprawdzi się również wyrazista feta czy ser kozi

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Veggie pisze…
Rzeczywiście łatwizna, po tym, jak w zeszłym roku odważyłam się na moje pierwsze ogórki kiszone, mogę teraz spróbować z pomidorami :-)
Anna Petryna pisze…
To w takim razie z pomidorami pójdzie jak z płatka ;)
Iwona pisze…
Podrzucisz je do Szczecina?
Anna Petryna pisze…
mogę spróbować przetransportować słoiczek, muszę tylko zakisić nowe ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.