Przejdź do głównej zawartości

Mistrzowska owsianka


Kocham owsianki, jadam je co najmniej 4 razy w tygodniu, wciąż  modyfikuję, czasem mam ochotę na tę pachnącą świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami lub jagodami, czasami sięgam po suszone owoce, nasiona, ziarna i wszystkie te zdrowe cuda od których ,moje półki w spiżarni aż się uginają. Nie musisz od razu zaopatrywać się we wszystkie dodatki, doskonale wzbogacisz swoje owsianki pospolitym słonecznikiem, pestkami dyni, orzechami, nasionami lnu, kokosem itp. Często również łączę płatki owsiane z kaszą, używam do tego celu zazwyczaj kaszy jaglanej, orkiszowej lub owsianej, nie gardzę jednak bardziej egzotycznymi odmianami jak komosa ryżowa, amarantus czy miłka abisyńska.





Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 30 min



1/3 szklanki kaszy orkiszowej
1/3 płatków orkiszowych
1 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mleka, może być roślinne
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki suszonej żurawiny
6 szt suszonych moreli
6 szt suszonych fig
szczypta soli
2 łyżki płatków jadalnej róży
2 łyżki suszonej morwy
ok 10 ziaren kakaowca
2 łyżki miodu
















Przygotowanie:



1. Kaszę i płatki zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy szczyptę soli, cynamon i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 30 min, kasza powinna pozostać al dente, natomiast płatki rozgotować się
2. Morele i daktyle kroimy w paski, na 10 min przed końcem gotowania dodajemy je razem z żurawiną do owsianki, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i odstawiamy aż kasza i płatki wchłoną pozostały płyn
3.  Przekładamy owsiankę do dwóch misek, polewamy każdą porcję miodem, dodajemy dodatki (płatki róży, zmiażdżone ziarna kakaowce, morwę) podajemy natychmiast

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kinga pisze…
Smacznie i apetycznie! :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi