Kocham owsianki, jadam je co najmniej 4 razy w tygodniu, wciąż modyfikuję, czasem mam ochotę na tę pachnącą świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami lub jagodami, czasami sięgam po suszone owoce, nasiona, ziarna i wszystkie te zdrowe cuda od których ,moje półki w spiżarni aż się uginają. Nie musisz od razu zaopatrywać się we wszystkie dodatki, doskonale wzbogacisz swoje owsianki pospolitym słonecznikiem, pestkami dyni, orzechami, nasionami lnu, kokosem itp. Często również łączę płatki owsiane z kaszą, używam do tego celu zazwyczaj kaszy jaglanej, orkiszowej lub owsianej, nie gardzę jednak bardziej egzotycznymi odmianami jak komosa ryżowa, amarantus czy miłka abisyńska.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min
1/3 szklanki kaszy orkiszowej
1/3 płatków orkiszowych
1 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mleka, może być roślinne
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki suszonej żurawiny
6 szt suszonych moreli
6 szt suszonych fig
szczypta soli
2 łyżki płatków jadalnej róży
2 łyżki suszonej morwy
ok 10 ziaren kakaowca
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Kaszę i płatki zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy szczyptę soli, cynamon i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 30 min, kasza powinna pozostać al dente, natomiast płatki rozgotować się
2. Morele i daktyle kroimy w paski, na 10 min przed końcem gotowania dodajemy je razem z żurawiną do owsianki, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i odstawiamy aż kasza i płatki wchłoną pozostały płyn
3. Przekładamy owsiankę do dwóch misek, polewamy każdą porcję miodem, dodajemy dodatki (płatki róży, zmiażdżone ziarna kakaowce, morwę) podajemy natychmiast


Komentarze