Przejdź do głównej zawartości

Zielony koktajl zdrowia


Ostatnio obserwuję trend koktajlowy i to nie tylko dlatego, że książki mniej lub bardziej sensowne krzyczą do mnie na wiosnę z półek księgarni. Trend akurat dla mnie dobry i uzasadniony. Koktajle to najprostsza rzecz na świecie, można zmiksować praktycznie wszystko, dzieląc produkty pod kątem kolorów, te zielone są dla naszego zdrowia najcenniejsze dzięki zawartości chlorofilu mają działanie oczyszczające, pod kątem sezonowości, to też na dobrze zrobi i nie wyklucza poprzedniego, lub pod  kątem kontrastów smakowych, słodko-kwaśne dajmy na to. Dobry kwoktaj może nawet zastąpić nam śniadanie, a już na pewno dodać nam mnóstwo energii i dawki zdrowia.



Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 10 min


125 g świeżego szpinaku
1 awokado
4 szt kiwi
1 pęczek pietruszki
600 ml wody źródlanej
6 łyżek syropu z czarnego (przepis) bzu lib 2 łyżki miodu
4 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
ok 1 cm kawałek imbiru
3 łyżeczki sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie) 






















Przygotowanie:



1. Imbir obieramy i kroimy w polasterki
2. Awokado przekrawamy i wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki, kiwi obieramy
3. Wszystkie składniki poza nasionami chia umieszczamy w blenderze kielichowym lub miksujemy w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego blendera, koktajl miksujemy w trzech sekwencjach po ok 30 sek, warzywa tracą swoje wartości przy zbyt długim miksowaniu
4. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji
5. Na koniec dodajemy nasiona chia, możemy podać od razu lub pozostawić na kilka minut, wtedy koktajl lekko zgęstnieje, pod wpływem nasion















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler