Przejdź do głównej zawartości

Zielony koktajl zdrowia


Ostatnio obserwuję trend koktajlowy i to nie tylko dlatego, że książki mniej lub bardziej sensowne krzyczą do mnie na wiosnę z półek księgarni. Trend akurat dla mnie dobry i uzasadniony. Koktajle to najprostsza rzecz na świecie, można zmiksować praktycznie wszystko, dzieląc produkty pod kątem kolorów, te zielone są dla naszego zdrowia najcenniejsze dzięki zawartości chlorofilu mają działanie oczyszczające, pod kątem sezonowości, to też na dobrze zrobi i nie wyklucza poprzedniego, lub pod  kątem kontrastów smakowych, słodko-kwaśne dajmy na to. Dobry kwoktaj może nawet zastąpić nam śniadanie, a już na pewno dodać nam mnóstwo energii i dawki zdrowia.



Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 10 min


125 g świeżego szpinaku
1 awokado
4 szt kiwi
1 pęczek pietruszki
600 ml wody źródlanej
6 łyżek syropu z czarnego (przepis) bzu lib 2 łyżki miodu
4 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
ok 1 cm kawałek imbiru
3 łyżeczki sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie) 






















Przygotowanie:



1. Imbir obieramy i kroimy w polasterki
2. Awokado przekrawamy i wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki, kiwi obieramy
3. Wszystkie składniki poza nasionami chia umieszczamy w blenderze kielichowym lub miksujemy w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego blendera, koktajl miksujemy w trzech sekwencjach po ok 30 sek, warzywa tracą swoje wartości przy zbyt długim miksowaniu
4. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji
5. Na koniec dodajemy nasiona chia, możemy podać od razu lub pozostawić na kilka minut, wtedy koktajl lekko zgęstnieje, pod wpływem nasion















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi