Przejdź do głównej zawartości

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Nie dość, że pięknie pachnie, cudnie wygląda to jeszcze leczy. Czarny bez - ma wiele zastosowań i jest składnikiem wielu aptecznych specyfików. Jego właściwości przeciwzapalne docenimy zwłaszcza jesienią kiedy w towarzystwie herbaty z syropem z jego kwiatów będziemy rozgrzewać się przy kominku.....ale,ale nie pora na jesienne rozgrzewanie, wszak mamy pełnię lata. Syrop doskonale nada się również do orzeźwiającej lemoniady z cytryną, miętą i zielonym ogórkiem, doskonale również urozmaici owocowe koktajle. Śpieszcie się, w zacienionych miejscach można jeszcze zdobyć piękne kwiatostany, ale to już naprawdę ostatni dzwonek. 









Składniki 
Czas przygotowania: 10 min + 2-4 dni oczekiwanie


30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 l wody
1 kg cukru
sok z 1 cytryny















Przygotowanie:

1. Kwiaty zbieramy daleko od szosy, w słoneczny dzień, najlepiej do wiklinowego kosza, żeby się nie zgniatały. Zrywamy pełne kwiatostany, te w końcowej fazie kwitnienia nie mają już tak pięknego aromatu





Kwiaty nie lubią ciepła, wtedy ciemnieją, jeśli więc nie chcemy ich wykorzystać w tym samym dniu należy przechowywać je w lodówce








2. Nie otrzepujemy, nie płuczemy w wodzie - wszystko to sprawi, że opadnie pyłek a wraz z nim aromat na którym tak bardzo nam zależy
3. Kwiaty rozkładamy na blacie i czekamy kilkadziesiąt minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;) 







4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy
5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2-4 dni. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia
6. Syrop odcedzamy przez gazę i zlewamy do wyparzonych butelek, przechowujemy w lodówce. Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu syropu przed zlaniem do butelek należy go zagotować, można wtedy przechowywać go w chłodnej spiżarce. Jednak syrop po otwarciu zawsze przechowujemy w lodówce
7. Syrop doskonale nadaje się do lemoniady, aromatyzowania koktajli, lodów, do jesiennej herbaty i wielu innych potraw gdzie chcemy uzyskać kwiatowy aromat










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler