Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe ciasto z rabarbarem

Mobilizuję się i nie opuszczam blogowania. Z każdym kolejnym wpisem zdaję sobie sprawę, że przepisów dobrych i sprawdzonych jest już na Słodkim tak dużo, co więcej zapominam o tych naprawdę genialnych, wciąż robię coś nowego, rzadko powracam do poprzednich przepisów. Z każdym kolejnym wpisem zdaję sobie również sprawę, jak wiele godzin gotowania, fotografowania i opisywania pochłonął mi blog. Czy można to zliczyć.....? Kiedyś będzie trzeba. Nie wiem skąd ogarnął mnie taki sentymentalny nastrój i potrzeba rozliczenia się ze swoich poczynań, Z takim samym sentymentem dostrzegłam ostatnio jak bardzo wyrosły dzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty.....
 

Składniki 

Czas przygotowania: 65 min



2 szklanki mąki
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
2 żóltka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub rdzeń laski wanilii
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
ok 6-7 łodyg rabarbaru
2 łyżki płatkó migdałowych 
cukier puder do oprószenia








 *produkty powinny mieć temp pokojową





 

 

 

Przygotowanie:

 

1.  Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremkę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
2. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, mieszamy w misce
3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera
4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód
5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach
6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi rabarbaru, jeśli jest młody to nie potrzebuje obierania
7. Ciasto pieczemy ok 55 min, do tzw suchego patyczka 
8. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów i oprószamy cukrem pudrem
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kinga pisze…
Smacznie wygląda! :)
Foodmania pisze…
wygląda naprawdę przepysznie i myślę, że to świetny pomysł na wykorzystanie rabarbaru ;)
Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.