Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe ciasto z rabarbarem

Mobilizuję się i nie opuszczam blogowania. Z każdym kolejnym wpisem zdaję sobie sprawę, że przepisów dobrych i sprawdzonych jest już na Słodkim tak dużo, co więcej zapominam o tych naprawdę genialnych, wciąż robię coś nowego, rzadko powracam do poprzednich przepisów. Z każdym kolejnym wpisem zdaję sobie również sprawę, jak wiele godzin gotowania, fotografowania i opisywania pochłonął mi blog. Czy można to zliczyć.....? Kiedyś będzie trzeba. Nie wiem skąd ogarnął mnie taki sentymentalny nastrój i potrzeba rozliczenia się ze swoich poczynań, Z takim samym sentymentem dostrzegłam ostatnio jak bardzo wyrosły dzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty.....
 

Składniki 

Czas przygotowania: 65 min



2 szklanki mąki
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
2 żóltka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub rdzeń laski wanilii
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
ok 6-7 łodyg rabarbaru
2 łyżki płatkó migdałowych 
cukier puder do oprószenia








 *produkty powinny mieć temp pokojową





 

 

 

Przygotowanie:

 

1.  Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremkę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
2. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, mieszamy w misce
3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera
4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód
5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach
6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi rabarbaru, jeśli jest młody to nie potrzebuje obierania
7. Ciasto pieczemy ok 55 min, do tzw suchego patyczka 
8. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów i oprószamy cukrem pudrem
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kinga pisze…
Smacznie wygląda! :)
wygląda naprawdę przepysznie i myślę, że to świetny pomysł na wykorzystanie rabarbaru ;)
Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler