Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

Nie bez powodu podaję ten właśnie przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka, żurawinowy wkład nierozerwalnie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem właśnie. Żurawina pojawia się na świątecznych stołach wyjątkowo często, choć suszoną można dostać przez cały rok, to właśnie najchętniej sięgamy po nią w okresie bożonarodzeniowym. Te rubinowe, kwaskowate owoce nadają się na przetwory, doskonały pomysł na prezent typu DIY, wzbogaca każdy wypiek, keks, makowiec, ciasteczka, muffinki lub sernik, odnajduje się równie dobrze w towarzystwie mięsa, kaczki, indyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i  polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis). Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z  przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami. 







Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 25 min





150 g mąki pszennej
80 g płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
100 g białego cukru
1 jajo
laska wanilii
50 g orzechów laskowych
75 g suszonej żurawiny
150 g białej czekolady


















Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane i proszek do pieczenia
3. W osobnej misce, za pomocą miksera, ucieramy masło i obydwa rodzaje cukru, kiedy masa stanie się gładka, dodajemy jajko i wyłuskane z laski wanilii nasionka
4. Następnie do masy maślanej dosypujemy sypkie składniki, suszoną żurawiną, posiekane orzechy i posiekaną białą czekoladę, mieszamy szpatułką
5. Masę lekko schładzamy w zamrażalce, ok 5 min, następnie formujemy w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na przygotowanej blaszce, w odstępach, ok 6 szt na jedną blachę, pieczemy tylko jedną blachę w tym samym czasie
6.  Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, studzimy chwilę na blaszce, następnie przenosimy na kratkę


















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Cukry Proste pisze…
Uwielbiam połączenie białej czekolady i żurawiny:)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.