Przejdź do głównej zawartości

Szynka pieczona


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Tak się zastanawiam, czy pitrasicie w Waszych kuchniach czy może panuje w nich "letni chillout"? Latem wybieramy głównie szybkie, lekkie dania i nawet nie w głowie nam długie godziny oczekiwania na posiłek. Takie potrawy zostawiamy sobie raczej na chłodne, długie i szare, jesienne popołudnia wtedy każdy zakątek domu wypełnia smakowity aromat długo pieczonych mięs, bigosu czy gulaszu, ale, ale wracamy do lata, na jesień niestety jeszcze przyjdzie pora. Pewnie uważacie, że przygotowanie pieczeni to danie zarezerwowane na czas świąteczny, ale dlaczego by nie przygotować takiego dużego kawałka mięcha na grillu dla większej liczby gości na ogrodowym party? Mięsa zapewne nam nie braknie, goście sami będą sobie kroić, nie trzeba sterczeć przy grillu i przekładać kawałków mięs, a jeśli coś uda nam się ocalić to będzie doskonałym dodatkiem do porannych sandwichy z sosem chrzanowym ;) (patrz przepis), a kto nie lubi kanapki z domowej roboty wędliną. Do szynki podaję sos letnio-zimowy gdyż łączy w sobie letnie czerwone porzeczki i jesienno-zimową żurawinę. 





























Składniki na ok 11 porcji

Czas przygotowania: 30 min + 3,5 h gotowanie + 30 min grillowanie

2,5 - 3 kg surowej szynki wieprzowej
400 ml octu winnego jabłkowego
sól peklowana 
1/2 główki czosnku
1 duża marchew
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
4 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
ok 50 g goździków do nadziania 

Glazura


100 ml miodu
100 g brązowego cukru
50 ml wina porto 
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki sosu Worcestershire

Sos Cumberland


6 cm kawałek świeżego imbiru
6 łyżek wina porto
10 łyżek dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki*
300 g mrożonej żurawiny
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
starta skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
starta skórka z 2 cytryn
5 kawałeczków imbiru w zalewie

*dżem porzeczkowy z wanilią - można wykonać samemu, na 1 kg owoców dodajemy 500 g cukru żelującego 2:1 i ziarenka z jednej laski wanilii, wszystko gotujemy kilka minut następnie przelewamy do słoików i zakręcamy 


Przygotowanie:


1.Zalewa do szynki -  dzień przed, szynkę należy umyć i namoczyć na całą noc w przyprawach i occie. Szynkę wkładamy do dużego garnka, nacieramy solę peklowaną i rozgniecionym czosnkiem, zalewamy octem winnym i dolewamy zimnej wody, tyle żeby przykryć mięso, dodajemy liście laurowe, kilka goździków i ziaren pieprzu, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki
2. Odsączamy szynkę z zalewy, wkładamy do dużego garnka, związujemy sznurkiem, dodajemy marchew, seler, cebule w ćwiartki, przyprawy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok 3-4 godzin, szynka powinna być miękka gdy wbijemy w nią szpikulec
3. Glazura - do rondelka dodajemy cukier i miód, rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy wino, może pryskać, czekamy aż cukier znów stwardnieje i stawiamy ponownie na gaz, karmelizujemy mieszając, kiedy cukier znów się rozpuści odstawiamy i lekko studzimy. Następnie dodajemy musztardę i sos wercester, mieszamy 
4. Sos Cumberland - do rondelka dodajemy dżem, żurawinę, starty imbir, sok z pomarańczy i cytryn, pieprz kajeński, dolewamy wino porto, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut aż sos zgęstnieje, uzyska konsystencję syropu. Odstawiamy z ognia i dodajemy starte skórki z pomarańczy i cytryny. 
5. Ugotowaną szynkę nabijamy goździkami, smarujemy glazurą i  grillujemy ok 15 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub w piekarniku z opcją grilla na 220 stopni, w czasie grillowania smarujemy jeszcze mięso kilkakrotnie, szynka jest ugotowana ma nabrać jedynie dymnego posmaku, a skórka ma się karmelizować dzięki glazurze
6. Podajemy z sosem, jeśli był przechowywany w lodówce należy go lekko podgrzać


Takie bezpretensjonalny kawał mięcha na stole pobudzi Wasze zmysły!









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).