Przejdź do głównej zawartości

Szynka pieczona


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Tak się zastanawiam, czy pitrasicie w Waszych kuchniach czy może panuje w nich "letni chillout"? Latem wybieramy głównie szybkie, lekkie dania i nawet nie w głowie nam długie godziny oczekiwania na posiłek. Takie potrawy zostawiamy sobie raczej na chłodne, długie i szare, jesienne popołudnia wtedy każdy zakątek domu wypełnia smakowity aromat długo pieczonych mięs, bigosu czy gulaszu, ale, ale wracamy do lata, na jesień niestety jeszcze przyjdzie pora. Pewnie uważacie, że przygotowanie pieczeni to danie zarezerwowane na czas świąteczny, ale dlaczego by nie przygotować takiego dużego kawałka mięcha na grillu dla większej liczby gości na ogrodowym party? Mięsa zapewne nam nie braknie, goście sami będą sobie kroić, nie trzeba sterczeć przy grillu i przekładać kawałków mięs, a jeśli coś uda nam się ocalić to będzie doskonałym dodatkiem do porannych sandwichy z sosem chrzanowym ;) (patrz przepis), a kto nie lubi kanapki z domowej roboty wędliną. Do szynki podaję sos letnio-zimowy gdyż łączy w sobie letnie czerwone porzeczki i jesienno-zimową żurawinę. 





























Składniki na ok 11 porcji

Czas przygotowania: 30 min + 3,5 h gotowanie + 30 min grillowanie

2,5 - 3 kg surowej szynki wieprzowej
400 ml octu winnego jabłkowego
sól peklowana 
1/2 główki czosnku
1 duża marchew
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
4 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
ok 50 g goździków do nadziania 

Glazura


100 ml miodu
100 g brązowego cukru
50 ml wina porto 
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki sosu Worcestershire

Sos Cumberland


6 cm kawałek świeżego imbiru
6 łyżek wina porto
10 łyżek dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki*
300 g mrożonej żurawiny
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
starta skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
starta skórka z 2 cytryn
5 kawałeczków imbiru w zalewie

*dżem porzeczkowy z wanilią - można wykonać samemu, na 1 kg owoców dodajemy 500 g cukru żelującego 2:1 i ziarenka z jednej laski wanilii, wszystko gotujemy kilka minut następnie przelewamy do słoików i zakręcamy 


Przygotowanie:


1.Zalewa do szynki -  dzień przed, szynkę należy umyć i namoczyć na całą noc w przyprawach i occie. Szynkę wkładamy do dużego garnka, nacieramy solę peklowaną i rozgniecionym czosnkiem, zalewamy octem winnym i dolewamy zimnej wody, tyle żeby przykryć mięso, dodajemy liście laurowe, kilka goździków i ziaren pieprzu, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki
2. Odsączamy szynkę z zalewy, wkładamy do dużego garnka, związujemy sznurkiem, dodajemy marchew, seler, cebule w ćwiartki, przyprawy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok 3-4 godzin, szynka powinna być miękka gdy wbijemy w nią szpikulec
3. Glazura - do rondelka dodajemy cukier i miód, rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy wino, może pryskać, czekamy aż cukier znów stwardnieje i stawiamy ponownie na gaz, karmelizujemy mieszając, kiedy cukier znów się rozpuści odstawiamy i lekko studzimy. Następnie dodajemy musztardę i sos wercester, mieszamy 
4. Sos Cumberland - do rondelka dodajemy dżem, żurawinę, starty imbir, sok z pomarańczy i cytryn, pieprz kajeński, dolewamy wino porto, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut aż sos zgęstnieje, uzyska konsystencję syropu. Odstawiamy z ognia i dodajemy starte skórki z pomarańczy i cytryny. 
5. Ugotowaną szynkę nabijamy goździkami, smarujemy glazurą i  grillujemy ok 15 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub w piekarniku z opcją grilla na 220 stopni, w czasie grillowania smarujemy jeszcze mięso kilkakrotnie, szynka jest ugotowana ma nabrać jedynie dymnego posmaku, a skórka ma się karmelizować dzięki glazurze
6. Podajemy z sosem, jeśli był przechowywany w lodówce należy go lekko podgrzać


Takie bezpretensjonalny kawał mięcha na stole pobudzi Wasze zmysły!









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.