Składniki na ok 11 porcji
Czas przygotowania: 30 min + 3,5 h gotowanie + 30 min grillowanie
2,5 - 3 kg surowej szynki wieprzowej
400 ml octu winnego jabłkowego
sól peklowana
1/2 główki czosnku
1 duża marchew
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
4 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
ok 50 g goździków do nadziania
Glazura
100 ml miodu
100 g brązowego cukru
50 ml wina porto
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki sosu Worcestershire
Sos Cumberland
6 cm kawałek świeżego imbiru
6 łyżek wina porto
10 łyżek dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki*
300 g mrożonej żurawiny
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
starta skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
starta skórka z 2 cytryn
5 kawałeczków imbiru w zalewie
*dżem porzeczkowy z wanilią - można wykonać samemu, na 1 kg owoców dodajemy 500 g cukru żelującego 2:1 i ziarenka z jednej laski wanilii, wszystko gotujemy kilka minut następnie przelewamy do słoików i zakręcamy
Przygotowanie:
1.Zalewa do szynki - dzień przed, szynkę należy umyć i namoczyć na całą noc w przyprawach i occie. Szynkę wkładamy do dużego garnka, nacieramy solę peklowaną i rozgniecionym czosnkiem, zalewamy octem winnym i dolewamy zimnej wody, tyle żeby przykryć mięso, dodajemy liście laurowe, kilka goździków i ziaren pieprzu, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki
2. Odsączamy szynkę z zalewy, wkładamy do dużego garnka, związujemy sznurkiem, dodajemy marchew, seler, cebule w ćwiartki, przyprawy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok 3-4 godzin, szynka powinna być miękka gdy wbijemy w nią szpikulec
3. Glazura - do rondelka dodajemy cukier i miód, rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy wino, może pryskać, czekamy aż cukier znów stwardnieje i stawiamy ponownie na gaz, karmelizujemy mieszając, kiedy cukier znów się rozpuści odstawiamy i lekko studzimy. Następnie dodajemy musztardę i sos wercester, mieszamy
4. Sos Cumberland - do rondelka dodajemy dżem, żurawinę, starty imbir, sok z pomarańczy i cytryn, pieprz kajeński, dolewamy wino porto, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut aż sos zgęstnieje, uzyska konsystencję syropu. Odstawiamy z ognia i dodajemy starte skórki z pomarańczy i cytryny.
5. Ugotowaną szynkę nabijamy goździkami, smarujemy glazurą i grillujemy ok 15 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub w piekarniku z opcją grilla na 220 stopni, w czasie grillowania smarujemy jeszcze mięso kilkakrotnie, szynka jest ugotowana ma nabrać jedynie dymnego posmaku, a skórka ma się karmelizować dzięki glazurze
6. Podajemy z sosem, jeśli był przechowywany w lodówce należy go lekko podgrzać
Komentarze