Przejdź do głównej zawartości

Guacamole

Aromat i bogactwo składników odżywczych "leśnego masła" z Meksyku nie mają sobie równych. Owoce awokado oprócz cennych dla zdrowia wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają również sporo witaminy B, E oraz składniki mineralne: żelazo, wapń i potas. Nic więc dziwnego, że niepozorne, mniej lub bardziej pomarszczone awokado było czczone przez Majów i Azteków, jako cudowny owoc" i uprawiamy przez ponad 1000 lat. Ten bogaty w tłuszcze owoc zawdzięcza swoją nazwę właśnie Aztekom ahuacatl czyli "leśne masło". Dojrzały okaz awokado powinien być miękki, jego łupina powinna uginać się pod naciskiem palca, tylko takie awokado ma kremową konsystencję i uwalnia aromat, inne będą mdłe i gorzkawe. Jeśli nie uda nam się kupić dojrzałego awokado, wkładamy je do papierowej torebki razem z jabłkami lub bananami i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, owoce te przyspieszają proces dojrzewania. Pamiętajmy, że awokado nie znosi temperatur poniżej 6 stopni C oraz, że nie należy go zbytnio podgrzewać, jeśli już musimy to zrobić to jak najkrócej, ponieważ w procesie podgrzewania awokado gorzknieje, w zasadzie  powinno się je zjadać na surowo.






Składniki: na ok 4-6 porcji
Czas przygotowania: 10 min




2 dojrzałe awokado, najlepsze będą odmiany Hass
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku
1 suszona papryczka chilli
dymka
sól,pieprz
























Przygotowanie:



1. Awokado nacinamy dookoła pestki, następnie przekręcając względem siebie obie połówki otwieramy awokado, usuwamy pestkę, ale jej nie wyrzucamy, a miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki
2. Miąższ bardzo dokładnie rozcieramy widelcem, dążymy do uzyskania konsystencji musu
3. W moździerzu rozcieramy suszoną papryczkę chilli, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do awokado
4. Guacamole doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dekorujemy posiekaną dymką
5. Do guacamole dokładamy pestki z awokado, dzięki temu danie nie ściemnieje, przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do czasu podania



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
uwielbiam domowe guacamole. ostatnio kupiłam parę awokado, czekałam, aż dojrzeją i okazało się, że trochę za długo i musiałam wyrzucić je :( bo było prawie czarne w środku
Rak chodzi wspak pisze…
uuu, jaka szkoda, rzeczywiście czarne w środku nie nadają się ;( ale przy najstępnej okazji proszę przypomnieć sobie o przepisie ;) Pozdrawiam!
Uwielbiam guacamole. Bardzo często przygotowuję je na śniadanie. Do tego dobre pieczywo i jestem w niebie :D

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.