Przejdź do głównej zawartości

Guacamole

Aromat i bogactwo składników odżywczych "leśnego masła" z Meksyku nie mają sobie równych. Owoce awokado oprócz cennych dla zdrowia wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają również sporo witaminy B, E oraz składniki mineralne: żelazo, wapń i potas. Nic więc dziwnego, że niepozorne, mniej lub bardziej pomarszczone awokado było czczone przez Majów i Azteków, jako cudowny owoc" i uprawiamy przez ponad 1000 lat. Ten bogaty w tłuszcze owoc zawdzięcza swoją nazwę właśnie Aztekom ahuacatl czyli "leśne masło". Dojrzały okaz awokado powinien być miękki, jego łupina powinna uginać się pod naciskiem palca, tylko takie awokado ma kremową konsystencję i uwalnia aromat, inne będą mdłe i gorzkawe. Jeśli nie uda nam się kupić dojrzałego awokado, wkładamy je do papierowej torebki razem z jabłkami lub bananami i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, owoce te przyspieszają proces dojrzewania. Pamiętajmy, że awokado nie znosi temperatur poniżej 6 stopni C oraz, że nie należy go zbytnio podgrzewać, jeśli już musimy to zrobić to jak najkrócej, ponieważ w procesie podgrzewania awokado gorzknieje, w zasadzie  powinno się je zjadać na surowo.






Składniki: na ok 4-6 porcji
Czas przygotowania: 10 min




2 dojrzałe awokado, najlepsze będą odmiany Hass
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku
1 suszona papryczka chilli
dymka
sól,pieprz
























Przygotowanie:



1. Awokado nacinamy dookoła pestki, następnie przekręcając względem siebie obie połówki otwieramy awokado, usuwamy pestkę, ale jej nie wyrzucamy, a miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki
2. Miąższ bardzo dokładnie rozcieramy widelcem, dążymy do uzyskania konsystencji musu
3. W moździerzu rozcieramy suszoną papryczkę chilli, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do awokado
4. Guacamole doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dekorujemy posiekaną dymką
5. Do guacamole dokładamy pestki z awokado, dzięki temu danie nie ściemnieje, przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do czasu podania



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Niemodelka pisze…
uwielbiam domowe guacamole. ostatnio kupiłam parę awokado, czekałam, aż dojrzeją i okazało się, że trochę za długo i musiałam wyrzucić je :( bo było prawie czarne w środku
Anna Petryna pisze…
uuu, jaka szkoda, rzeczywiście czarne w środku nie nadają się ;( ale przy najstępnej okazji proszę przypomnieć sobie o przepisie ;) Pozdrawiam!
Uwielbiam guacamole. Bardzo często przygotowuję je na śniadanie. Do tego dobre pieczywo i jestem w niebie :D

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.