Przejdź do głównej zawartości

Ciastka owsiane - najlepsze!


Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość. 



Składniki na ok 13 szt
Czas przygotowania: 30 min



200 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 jajko
1 łyżka melasy *
3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/ 2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
ok 50 g  posiekanych orzechów laskowych
100 g posiekanej gorzkiej czekolady



















*melasa z buraka lub trzciny cukrowej jest już dość powszechna w sklepach lub na działach ze zdrową żywnością, warto ją zastosować w przepisie, absolutnie nie zastępujcie miodem, bo ciastka stwardnieją, w ostateczności pomińcie 







Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia
2. W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon
3. W osobnej, większej misce ucieramy miękkie masło, obydwa rodzaje cukru, jajko i melasę, ucieramy aż masa stanie się gładka
4. Do utartego masła z cukrem dosypujemy mieszankę mąki i płatków, łączymy składniki, na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę
5. Odrywamy kawałek ciasta i rolujemy do w dłoniach, układamy kulki na wyłożonej papierem blaszce, nie spłaszczamy, wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy ok 15 min, następnie, dopiero teraz bardzo lekko spłaszczamy ciastka i dopiekamy jeszcze ok 3-5 min, w tym samym czasie można piec tylko jedną blachę z ciastkami
6. Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnym pojemniku











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Michał Petryna pisze…
Nie mogę się doczekać powrotu do domu :)))))
Chabrowa pisze…
Zapisuję sobie ten przepis. W końcu muszę wypróbować ciasteczka owsiane. Może za tydzień jutro będzie grissini :)
Domi pisze…
Ciastka robilam bez melasy pozostale skladniki zgodnie z przepisem. Przed pieczeniem wygladaly identycznie jak na zdjeciu wyzej. W piekarniku po 5 minutach wszystkie sie rozplynely i na blasze powstal jeden wielki placek. Nie polecam!
Anna Petryna pisze…
Witam, ciastka mogły rozpłynąć się z kilku powodów:
1. Za mało czekolady
2. Zbyt płynna masa, masło powinno być miękki przed miksowaniem,ale masa po ukręceniu nie może być zbyt rzadka, jeśli tak sie stało wystrczy wstawić mase do zamrażalki na kilka minut
3. Za mało płatków
4. Zbyt dużo ciastek pieczonych na raz
5. Zbyt małe kulki, jeśli zmniejszymy ilość ciasta przypadającego na jedno ciasteczko, rozpłynie sie na pewno, przepis przewiduje 13 szt, nie należy więc zwiększać ilości ciastek z podanych składników, chcąc np uzyskać wiecej mniejszych ciasteczek zamiast 13 dużych
Zuzanna F pisze…
Zrobiłam ściśle według przepisu ale wyszła mi inna konsystencja ciasta, nie dało się robić kulek, raczej nakładać łyżką. Piekłam 15 minut, lekko się rozpłynęły, nie musiałam spłaszczać.
Są bardzo smaczne i cały czas chrupiące nawet na drugi dzień ( trzymam w pudełku na ciasteczka).
Anna Petryna pisze…
Witam, jeśli konsystencja ciasta nie nadaje się do kształtowania w dłoniach można na chwilę wstawić miskę z ciastem do lodówki, to też zapobiega nadmiernemu rozpływaniu się w czasie pieczenia, można również schłodzić gotowe już kulki z ciasem tuż przed pieczeniem. Pozdrawiam!
Yvonna pisze…
Beznadziejny przepis.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler