Przejdź do głównej zawartości

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pamiętam bardzo dobrze starą śliwę na ogrodzie, pamiętam jak często przesiadywałam na jej grubych konarach i podglądałam ukryte w czeluściach liści ptaki, pamiętam że owoce miały idealnie fioletową barwę, że były matowe, a liście intensywnie zielone, pamiętam że miąższ był żółty i słodki, że pestka z łatwością odchodziła, a ciasto z tymi śliwkami smakowało bosko. Dziś śliwy już nie ma, a szkoda, bo miewam trudności z kupieniem dokładnie takich owoców jakich smak utkwił w mojej pamięci. Jesienne bogactwo plonów pozwala nam cieszyć się cudownymi wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe (przepis) sprawiają, że weekend musi być boski. 


Składniki na formę o śr 24 cmCzas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie




200 g masła
200 g cukru
200 g serka kremowego*
300 g mąki
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 800 g śliwek
ok 3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu


*może być ricotta lub inny kremowy serek naturalny


Kruszonka



1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
garść płatków migdałowych
1/4 szklanki brązowego cukru
100 g zimnego masła
szczypta soli















Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 
2. Formę na ciasto natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia
3. W misce miksera ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą i jasną masę
4. Wbijamy kolejno jajka wciąż ucierając 
5. Do masy dodajemy serek i ucieramy tylko do połączenia składników
6. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do masy, krótko łączymy 
7. Masa powinna być gęsta aby utrzymać owoce, przekładamy ją do przygotowanej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek, bez pestek, przecięciem do góry. oprószamy brązowym cukrem i cynamonem
8. Kruszonka - zimne masło łączymy z dwoma rodzajami mąki, szczyptą soli, cukrem i płatkami migdałów, rozdrabniamy za pomocą miksera lub kruszymy w dłoniach aż powstaną nam w miarę równe grudki
9. Posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika
10. Pieczemy ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Magda pisze…
takie ciasto to kwintesencja jesieni! :))
Rak chodzi wspak pisze…
jest pyszne, sezonowe, w sam raz na jesienny weekend ;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi