Przejdź do głównej zawartości

Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem waniliowym. Goście w ukryciu wylizywali miseczki ;) Totalny "must do it" tego sezonu.



Składniki na ok 10 porcji
Czas przygotowania: 40 min




2 kg śliwek
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek miodu
2 łyżki masła
szczypta kardamonu


Kruszonka


200 g masła
1 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki (do wyboru pszenne, razowa, orkiszowa)













Sos angielski * (dokładny przepis)

250 ml mleka pełnotłustego
250 ml śmietany 30%
50 g cukru
1 laska wanilii
6 żółtek




Przygotowanie:



1, Śliwki przepoławiamy na pół, usuwamy pestki
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
3. Miód i masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kardamon i cynamon, wrzucamy śliwki, mieszamy aż śliwki dobrze się obtoczą w syropie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 30 min
4. Sos angielski  do rondla z grubym dnem wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy łyżkę cukru oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii wraz ze strąkiem, całość wolno doprowadzamy do wrzenia. W osobnej misce ubijamy mikserem żółtka z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Kiedy mleko zacznie lekko wrzeć, odstawiamy z ognia i wlewamy ok 1/3 ilości mleka do ubitej z żółtek masy, wciąż ubijamy. Zahartowaną masę wlewamy do pozostałej ilości mleka i stawiamy na gaz, gotujemy na małym ogniu aż sos gęstnieje, nieustannie mieszamy
5. Kruszonka - wszystkie składniki kruszonki rozcieramy placami na drobne okruchy, przechowujemy w lodówce do czasu użycia, kiedy kruszonka jest zimna nie rozpłynie nam się na śliwkach, tylko ładnie upiecze 
6. Kiedy śliwki zmiękną, a na dnie zbierze się sporo bulgoczącego soku z owoców, rozsypujemy na owocach kruszonkę i zapiekamy jeszcze ok 10-15 min
7. Crumble jest bardzo gorący musi ostygnąć przed podaniem, koniecznie polewamy każdą porcję zimnym sosem angielskim 
 
* jeśli po upieczeniu owoce puszczą bardzo dużo soku można warto go odlać przed zapiekaniem z kruszonką

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Też bym wylizywała ;) Boski deser :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler