Składniki na ok 10 porcji
Czas przygotowania: 40 min
Kruszonka
Sos angielski * (dokładny przepis)
250 ml śmietany 30%
50 g cukru
1 laska wanilii
6 żółtek
1, Śliwki przepoławiamy na pół, usuwamy pestki
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
3. Miód i masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kardamon i cynamon, wrzucamy śliwki, mieszamy aż śliwki dobrze się obtoczą w syropie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 30 min
4. Sos angielski - do rondla z grubym dnem wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy łyżkę cukru oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii wraz ze strąkiem, całość wolno doprowadzamy do wrzenia. W osobnej misce ubijamy mikserem żółtka z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Kiedy mleko zacznie lekko wrzeć, odstawiamy z ognia i wlewamy ok 1/3 ilości mleka do ubitej z żółtek masy, wciąż ubijamy. Zahartowaną masę wlewamy do pozostałej ilości mleka i stawiamy na gaz, gotujemy na małym ogniu aż sos gęstnieje, nieustannie mieszamy
5. Kruszonka - wszystkie składniki kruszonki rozcieramy placami na drobne okruchy, przechowujemy w lodówce do czasu użycia, kiedy kruszonka jest zimna nie rozpłynie nam się na śliwkach, tylko ładnie upiecze
6. Kiedy śliwki zmiękną, a na dnie zbierze się sporo bulgoczącego soku z owoców, rozsypujemy na owocach kruszonkę i zapiekamy jeszcze ok 10-15 min
7. Crumble jest bardzo gorący musi ostygnąć przed podaniem, koniecznie polewamy każdą porcję zimnym sosem angielskim
* jeśli po upieczeniu owoce puszczą bardzo dużo soku można warto go odlać przed zapiekaniem z kruszonką
Przygotowanie:


Komentarze