Przejdź do głównej zawartości

Dawka zdrowia - czyli smoothie nie tylko z jarmużu

Kiedy jesienne chłody zaczną bezlitośnie wcinać się przez okna i drzwi do naszych domów, konieczna będzie nie tylko gorąca herbata, ciepłe skarpety i przyjemny pled, ale również spora dawka energii i zdrowia. Jak zapewnić sobie taką szybką kurację, otóż najlepsze będą bogate w składniki odżywcze koktajle, czas przygotowania ekspresowy, a efekt prawie natychmiastowy. Jarmuż to roślina o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, jest skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Pietruszka ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja już jedna łyżka stołowa pietruszki. Imbir poprawia trawienie i leczy przeziębienia, a czubaty ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości.



Składniki: na 2-3 porcje
Czas przygotowania: 10 min


100 g świeżego jarmużu
większy pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 mniejszy ananas
ok 2 szklanki wody mineralnej


Przygotowanie:

1. Ananasa dokrawamy od skóry, wycinamy zdrewniały środek, miąższ kroimy w kostkę
2. Jarmuż myjemy, odrywamy łodyżki, używamy samych liści, które blanszujemy 2 minuty z niewielkiej ilości wrzącej wody (możecie także pominąć ten etap, jeśli lekko kapuściany i gorzkawy smak jarmużu na surowo wam nie przeszkadza) 
3. Z natki pietruszki z grubsza  odcinamy łodyżki
4. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, wszystkie składniki miksujemy w blenderze, dość długo, zależy nam na jak największym rozdrobnieniu składników
5. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, nawet do 2 dni













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

zielona dawka witamin!
Anna Petryna pisze…
witamin koniecznych dla zdrowia! pozdrawiam ;)
www.make-life-green.blogspot.com pisze…
Jarmuż <3

Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler