Składniki na ok 20 szt (małych)
Czas przygotowania: 40 min
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka
Do podania
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier
2. Mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajka, olej roślinny lub roztopione masło oraz mleko, miksujemy na gładką masę, do połączenia się składników
3. Dobrze rozgrzewamy gofrownicę, kiedy jest gotowa smarujemy pędzelkiem powierzchnię i nakładamy ciasto chochlą, rozprowadzamy po całej powierzchni
4. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, ja używałam mini gofrownicy, wtedy gofry dochodzą szybciej
3. Dobrze rozgrzewamy gofrownicę, kiedy jest gotowa smarujemy pędzelkiem powierzchnię i nakładamy ciasto chochlą, rozprowadzamy po całej powierzchni
4. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, ja używałam mini gofrownicy, wtedy gofry dochodzą szybciej
5. Upieczone gofry odkładamy na metalową kratkę, oprószamy cukrem pudrem
6. Gofry podajemy polane naturalnym jogurtem i posypujemy jagodami, dekorujemy miętą
Komentarze