Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
Pesto
ok 2 łyżki orzeszków pinii
ok 3 łyżki startego parmezanu
ok 70 ml oliwy extra vergine
sól, pieprz
*mleko kokosowe puszkowe jest gęstsze więc i zupa będzie gęsta, bardziej kremowa
Przygotowanie:
1.Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 15 min ( wrzucamy na wrzątek nie do zimnej wody)
2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru
3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę
4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku
5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem i maślanka, dodajemy 2 łyżki pesto, sól i pieprz i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, chodzimy
Komentarze