Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z marchewki i fasoli mung

Wiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej książki rozprawiającej się z kuchnią wegetariańską na najwyższym poziomie "Plenty More" Yotam Ottolenghi. Fasola mung to bogactwo białka stąd z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej.   



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min

140 g zielonej, suszonej fasoli mung
60 ml oliwy
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki octu winnego
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
3 marchewki
1/2 łyżeczki cukru
garść świeżej kolendry
sok z 1 cytryny
140 g sera feta
sól
*przepis z książki "Plenty More" Yotama Ottolenghi













Przygotowanie:

1. Fasolkę gotujemy w szerokim rondlu ok 20-25 minut, lekko al dente odcedzamy, przekładamy do miski
2. Na 3 minuty przed końcem gotowania fasolki, podgrzewamy 2 łyżki oliwy, oddajemy nasiona kopru i kuminu, zdejmujemy z ognia kiedy nasiona zaczną podskakiwać na patelni 
3. Na jeszcze ciepłą fasolkę wylewamy podgrzaną oliwę z nasionami, dodajemy płatki chilli, sól, roztarty czosnek i ocet winny, odstawiamy 
4. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż, zalewamy ok 150 ml wody, pozostałą oliwą, dodajemy cukier i 1/2 łyżeczki soli, gotujemy ok 10 minut, marchewki mają być jedyni lekko przykryte wodą, w czasie gotowani woda wyparuje a marchewki lekko się zkarmelizują, dolej wody jeśli uznasz, że marchewki potrzebują jej jeszcze do ugotowania, pamiętaj jednak że mają być chrupiące
5. Połącz marchewki z fasolką, posyp świeżą kolendrą i pokruszonym serem feta, skrop odrobiną oliwy










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wspaniała sałatka i ile w niej różnych wartości odżywczych!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler