Przejdź do głównej zawartości

Rustykalna tarta z botwinką

Botwinka kusiła mnie od zawsze. kojarzy mi się z wiejskim jedzeniem, bezpretensjonalnym i wszechstronnym zastosowaniem oraz świeżym, letnim smakiem. Prawie zawsze moja wizyta na targowisku kończy się tym, że w koszyku ląduje kolejny pęczek botwinki, tak na wszelki wypadek, na pewno coś z niej wymyślę. Tym  razem liście i łodygi do tarty, a buraczki na hummus, okazało się, że połączenie doskonałe. Do dania pasuje również sałatka z młodej kapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy. 

 
Składniki na 2-3 porcji
Czas przygotowania: 15 min + 35 min
gotowe ciasto francuskie najlepiej w formie koła
2 pęczki botwinki bez buraczków
2 jaja
4 łyżki śmietany 30%
pęczek koperku
150 g mozzarelli
sól, pieprz
 
 
 
Do podania
hummus z buraka (przepis)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C 
2. Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy 
3. Jajka mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem
4. Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko
5. Botwinkę zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, mieszamy dokładnie, dodajemy posiekany koperek
6. Wykładamy botwinkę na środek ciasta, pozostawiamy 2-3 cm wolnego brzegu dookoła, następnie naciągamy do środka tarty, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, brzegi smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min, masa powinna się ściąć 
7. Tartę podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej,  świetnie smakuje z hummusem z buraka i surówką z białej kapusty
 
 
 
 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Michalina pisze…
Wygląda bosko! Muszę zrobić (:
Olka pisze…
Chętnie bym taką pojadła, wygląda świetnie.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi