Składniki
Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
260 g zimnego masła
około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
szczypta soli
260 g zimnego masła
około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
Nadzienie:
700 g rabarbaru
1 świeży ananas
50 g suszonej żurawiny
1 laska wanilii
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania,
cukier puder
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę
2. Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
3. Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki, młodego rabarbaru nie trzeba obierać
4. Z ananasa obkroić grubo skórę tak aby nie pozostały ciemne punkciki, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić w kostkę, rabarbar i ananasa włożyć do dużej miski
5. Formę wylepić jedną połówką ciasta, zrobić ok 2 cm brzeg, można wylepić palcami, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki
5. Formę wylepić jedną połówką ciasta, zrobić ok 2 cm brzeg, można wylepić palcami, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki
6. Drugą część ciasta rozwałkować na placek, podsypując mąką, wyciąć paski
7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C
8. Do rabarbaru i ananasa dodać żurawinę, cukier, nasionka z laski wanilii i mąkę ziemniaczaną. wymieszać całość dłońmi i wyłożyć na spodzie z ciasta, na wierzchu ułożyć paski z ciasta, tworząc szachownicę, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
9. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut
8. Do rabarbaru i ananasa dodać żurawinę, cukier, nasionka z laski wanilii i mąkę ziemniaczaną. wymieszać całość dłońmi i wyłożyć na spodzie z ciasta, na wierzchu ułożyć paski z ciasta, tworząc szachownicę, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
9. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut
Komentarze
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com