Przejdź do głównej zawartości

Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną

Miałam dziś niebywałą przyjemność przywołania w pamięci dziecięcych wspomnień, a to wszystko za sprawą zapachów. Ogród rodziców znacząco ewoluował od czasu kiedy biegałam po nim bosymi stopami, dziś jednak odkryłam, że wciąż pachnie tak samo. Nad niezmiennie tą samą furtką zwisa pnąca, intensywnie pachnąca róża o kremowych płatkach. W okolicach starej gruszy kwitnie klomb założony ku chwale piwonii, moje ulubione rośliny kwitnące, sama nie wiem czy wolę różowo-białe, różowe, czy może białe jak śnieg. W granicy ogrodu swe gałęzie rozpościera sosna czarna, która poruszoną za każdym razem uwalnia intensywny, żywiczny zapach. Zapach ma jednak głębokie znaczenie i zakorzenia się w nas na całe życie, mogąc przywołać nawet dawno zapomniane chwile. A Wam z czym kojarzy się zapach ciasta...? 

Składniki 
Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie


Ciasto:


3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
260 g zimnego masła
około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody


Nadzienie:



700 g rabarbaru
1 świeży ananas
50 g suszonej żurawiny
1 laska wanilii
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej










dodatkowo:


 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania, 
cukier puder



Przygotowanie:




1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę
2. Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
3. Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki, młodego rabarbaru nie trzeba obierać
4. Z ananasa obkroić grubo skórę tak aby nie pozostały ciemne punkciki, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić w kostkę, rabarbar i ananasa włożyć do dużej miski
5. Formę wylepić jedną połówką ciasta, zrobić ok  2 cm brzeg, można wylepić palcami, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki
6. Drugą część ciasta rozwałkować na placek, podsypując mąką, wyciąć paski 
7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C
8. Do rabarbaru i ananasa dodać żurawinę, cukier, nasionka z laski wanilii i mąkę ziemniaczaną. wymieszać całość dłońmi i wyłożyć na spodzie z ciasta, na wierzchu ułożyć paski z ciasta, tworząc szachownicę, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
9. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut
10. Chodne posypać cukrem pudrem






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

kornik pisze…
Bardzo apetycznie się prezentuje
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.