Przejdź do głównej zawartości

Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną

Miałam dziś niebywałą przyjemność przywołania w pamięci dziecięcych wspomnień, a to wszystko za sprawą zapachów. Ogród rodziców znacząco ewoluował od czasu kiedy biegałam po nim bosymi stopami, dziś jednak odkryłam, że wciąż pachnie tak samo. Nad niezmiennie tą samą furtką zwisa pnąca, intensywnie pachnąca róża o kremowych płatkach. W okolicach starej gruszy kwitnie klomb założony ku chwale piwonii, moje ulubione rośliny kwitnące, sama nie wiem czy wolę różowo-białe, różowe, czy może białe jak śnieg. W granicy ogrodu swe gałęzie rozpościera sosna czarna, która poruszoną za każdym razem uwalnia intensywny, żywiczny zapach. Zapach ma jednak głębokie znaczenie i zakorzenia się w nas na całe życie, mogąc przywołać nawet dawno zapomniane chwile. A Wam z czym kojarzy się zapach ciasta...? 

Składniki 
Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie


Ciasto:


3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
260 g zimnego masła
około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody


Nadzienie:



700 g rabarbaru
1 świeży ananas
50 g suszonej żurawiny
1 laska wanilii
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej










dodatkowo:


 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania, 
cukier puder



Przygotowanie:




1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę
2. Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
3. Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki, młodego rabarbaru nie trzeba obierać
4. Z ananasa obkroić grubo skórę tak aby nie pozostały ciemne punkciki, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić w kostkę, rabarbar i ananasa włożyć do dużej miski
5. Formę wylepić jedną połówką ciasta, zrobić ok  2 cm brzeg, można wylepić palcami, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki
6. Drugą część ciasta rozwałkować na placek, podsypując mąką, wyciąć paski 
7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C
8. Do rabarbaru i ananasa dodać żurawinę, cukier, nasionka z laski wanilii i mąkę ziemniaczaną. wymieszać całość dłońmi i wyłożyć na spodzie z ciasta, na wierzchu ułożyć paski z ciasta, tworząc szachownicę, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem
9. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut
10. Chodne posypać cukrem pudrem






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

kornik pisze…
Bardzo apetycznie się prezentuje
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.