Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze ciasto z rabarbarem

Rabarbar kojarzy mi się z grządką w babci ogródku. Fascynowały mnie jaskrawe łodygi, których kolor intensyfikował się ku dołowi, uroczo kontrastując ze skórzastymi, ciemnozielonymi liśćmi. Jako dziecko lubiłam, na zewnętrznej stronie liści, szukać ospałych ślimaków, którym smak soczystych liści bardzo odpowiadał. Wieczorami ścinaliśmy łodygi, żeby ugotować z nich kompot, swoją drogą nigdy nie uważałam, że to dobry pomysł, to raczej zbrodnia na rabarbarze. Lekko ciepły kompot z rozgotowanym rabarbarem przyprawiał mnie o mdłości. Często więc uciekałam się do chrupania łodygi na surowo, wtedy można cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka  - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie. 



Składniki
Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie


1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki ricotty
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu wanilii 
100 g stopionego masła
4-5 łodyg rabarbaru




Kruszonka

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
garść płatków owsianych górskich 
1/4 szklanki brązowego cukru
100 g zimnego masła
szczypta soli










Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
2. Tortownicę o śr ok 23-25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
3. Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy
4. Jaja łączymy z ricottą i roztopionym, lekko schłodzonym masłem, dodajemy ekstrakt waniliowy 
5. Łączymy mokre i suche składniki, wylewamy masę do przygotowanej tortownicy 
6. Odcinamy końcówki rabarbaru, płuczemy i kroimy w ok 3 cm kawałki, nie obieramy rabarbaru, młody tego nie wymaga
7. Kawałki rabarbaru rozsypujemy na wierzchu ciasta, lekko wciskamy
8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki, kruszonkę rozsypujemy na cieście i wstawiamy je do piekarnika na ok 60 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka 












 














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olga Pi pisze…
Wygląda idealnie i na pewno tak też smakuje:)
Anonimowy pisze…
Mam kilka pytań :). Proszę powiedzieć, czy ricottę można zastąpić jakimś innym serem? Niestety nie dostałam ricotty, a bardzo chciałabym zrobić to ciasto.
Czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej?
Czy połączenie składników polega na dokładnym ich miksowaniu, czy robimy tak jak w przypadku muffinek- łączymy łyżką, niekoniecznie dokładnie?
Ps. Ciasto wygląda przepięknie i na pewno świetnie smakuje :)
Pozdrawiam!
Anna Petryna pisze…
Witam,

Ricotta nadaje się najbardziej ze względu na lekką konsystencję, nie jest ani za sucha jak twaróg ani zbyt kremowa jak serki kanapkowe. Jeśli jednak nie uda na się jej znaleźć sądzę, że nada się też tłusty twaróg, trzykrotnie mielony. Składniki nie muszą mieć temperatury pokojowej,nie mieszamy również zbyt dokładnie, jedynie do połączenia się składników. Pozdrawiam!
Halina pisze…
Witam,ciasto wygląda przepięknie i na pewno tak samo smakuje.Mam pytanie:mam rozumieć że najpierw mokre składniki mieszam razem łyżką lub szpatułką,dodaję suche i też mieszam łyżką.Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Halina
Anna Petryna pisze…
Pani Halino,tak, w misce mieszamy łyżką lub trzepaczką suche składniki, w osobnym naczyniu składniki mokre, najlepiej rózgą kuchenne, następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżkę lub szpatułką. Pozdrawiam i życzę smacznego

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.