Przejdź do głównej zawartości

Sernik crème brûlée z mango

Podstawą sukcesu tego sernika jest bardzo dojrzałe mango, te z mniejszym doświadczeniem słonecznym nadadzą sernikowi surowawy posmak. Od zawsze w kuchni komplikuje sobie życie, od zawsze i z różnym skutkiem, w większości jednak przypadków trafiam w tarcze gustów moich biesiadników. Od kilku lat staram się dyskretnie ominąć tradycje sernikowa na święta i od tech samych kilku lat nic mi z tego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe akcenty, łącząc z różnymi spodami by wreszcie uraczyć podniebienia gości. 



Składniki na tortownicę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie

Spód

200 g ciastek owsianych
50 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki roztopionego masła



Masa serowa

500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
80 ml śmietany 30%
2 bardzo dojrzałe mango




Dodatkowo

ok 8 łyżek brązowego cukru

Przygotowanie:


1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z mielonymi orzechami laskowymi i roztopionym masłem, wykładamy okruchy w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy dokładnie do dna i wkładamy formę do lodówki
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, na dno piekarnika wstawiamy keksówkę wypełnioną wodą 
3. Obieramy mango, odkrawamy miąższ od pestki, przekładamy go do blendera i miksujemy na gładkie pure
4. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier i mąkę, następnie po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód
5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130  i pieczemy ok 65 min
6. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, bez przykrycia, dopiero wtedy nabierze gładkiej konsystencji
7.  crème brûlée - sernik posypujemy obficie brązowym cukrem i opalamy palnikiem kuchennym aż cukier się skarmelizuje i stworzy chrupką skorupkę
Uwaga: crème brûlée rozpuści się jeśli wstawimy sernik do lodówki dlatego przygotowujemy go tuż przed podaniem






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
My w domu zawsze nabijaliśmy się z Mamy. Jej sernik był swego rodzaju płaską zbitą podeszwą. I tak śmialiśmy się.. Dopóki nie zaskoczyła nas dorodnym sernikiem królewskim.

Ty również mnie zaskoczyłaś, zwłaszcza tym faktem iż "nie wychodziły". Po tym co widzę.. Nie spodziewałabym się!

Sernik wygląda bardzo apetycznie, taki duży i puchaty. Do tego owoce.. I piękny wierzch :)

Wesołych!
gin pisze…
Mmm, prawdziwe cudo, musiał smakować obłędnie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.