Przejdź do głównej zawartości

Sernik crème brûlée z mango

Podstawą sukcesu tego sernika jest bardzo dojrzałe mango, te z mniejszym doświadczeniem słonecznym nadadzą sernikowi surowawy posmak. Od zawsze w kuchni komplikuje sobie życie, od zawsze i z różnym skutkiem, w większości jednak przypadków trafiam w tarcze gustów moich biesiadników. Od kilku lat staram się dyskretnie ominąć tradycje sernikowa na święta i od tech samych kilku lat nic mi z tego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe akcenty, łącząc z różnymi spodami by wreszcie uraczyć podniebienia gości. 



Składniki na tortownicę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie

Spód

200 g ciastek owsianych
50 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki roztopionego masła



Masa serowa

500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
80 ml śmietany 30%
2 bardzo dojrzałe mango




Dodatkowo

ok 8 łyżek brązowego cukru

Przygotowanie:


1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z mielonymi orzechami laskowymi i roztopionym masłem, wykładamy okruchy w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy dokładnie do dna i wkładamy formę do lodówki
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, na dno piekarnika wstawiamy keksówkę wypełnioną wodą 
3. Obieramy mango, odkrawamy miąższ od pestki, przekładamy go do blendera i miksujemy na gładkie pure
4. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier i mąkę, następnie po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód
5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130  i pieczemy ok 65 min
6. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, bez przykrycia, dopiero wtedy nabierze gładkiej konsystencji
7.  crème brûlée - sernik posypujemy obficie brązowym cukrem i opalamy palnikiem kuchennym aż cukier się skarmelizuje i stworzy chrupką skorupkę
Uwaga: crème brûlée rozpuści się jeśli wstawimy sernik do lodówki dlatego przygotowujemy go tuż przed podaniem






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

My w domu zawsze nabijaliśmy się z Mamy. Jej sernik był swego rodzaju płaską zbitą podeszwą. I tak śmialiśmy się.. Dopóki nie zaskoczyła nas dorodnym sernikiem królewskim.

Ty również mnie zaskoczyłaś, zwłaszcza tym faktem iż "nie wychodziły". Po tym co widzę.. Nie spodziewałabym się!

Sernik wygląda bardzo apetycznie, taki duży i puchaty. Do tego owoce.. I piękny wierzch :)

Wesołych!
gin pisze…
Mmm, prawdziwe cudo, musiał smakować obłędnie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler