Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszy jaglanej z cukinią i jajkiem w koszulce

Powiało wiosennym chłodem, to klasyczna aura o tej porze roku, ale mnie to jakoś nie przekonuje, zwłaszcza, że prognozy nienajlepsze na najbliższe dni. Ku mojemu zdziwieniu moje poletko fiołków nie wykazuje oznak życia, więc moje plany kandyzowania muszę odłożyć na później. Choć może konieczna będzie wyprawa do pobliskiego lasu, skąd ich białe odmiany wychylają już swe łebki. Rozglądając się w koło mam wrażenie, że wiosna na chwilę wstrzymała swój najazd, zamarła jakby na chwilę, ustępując miejsca ostatnim zimowym podmuchom. O ile jeszcze wczoraj po chwilowym deszczu czułam w powietrzu zapach wiosny, o tyle dziś rano powiew chłodu wycofał mnie po ciepłą kurtkę, brrrr wiosno, chcę Ciebie w pełnej formie!!!



Składniki: 2 porcje
Czas przygotowania: 35 min



3/4 szklanki kaszy jaglanej
150  g suszonych moreli
1 cebula
2 małe suszone papryczki chilli utarte w moździerzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 cukinia
oliwa z oliwek
1 ćwiartka kiszonej cytryny (przepis)
250 g świeżego jarmużu
2 jajka
sól, pieprz














Przygotowanie:



1. Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1 szklance wrzącej wodzie dodajemy szczyptę soli i przykrywamy, nie mieszamy, gotujemy o 10 min, do momentu kiedy kasza wchłonie wodę
2. Cukinię kroimy w pół plasterki i grillujemy z obydwu stron na złoto, lekko solimy i doprawiamy pieprzem
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekane suszone morele, doprawiamy podprażonym na suchej patelni kuminem, mieszamy z pozostałymi przyprawami dodajemy również drobniutko posiekaną 1 ćwiartkę kiszonej cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
4. Jarmuż blanszujemy we wrzątku, najlepiej na sicie, ok 1 minuty
5. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, na wysokość ok 10 cm, dodajemy ocet winny, ok 3 łyżki,  jajko wybijamy do miseczki, wlewamy je do wody w miejscu wrzenia,  jajko powinno się odsunąć samo z tego miejsca, jeśli nie to pomagamy mu łyżką, gotujemy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, za udane jajka w koszulkach odpowiada jedynie ich świeżość, im świeższe tym ładniejsze wyjdą
6. Ugotowaną kaszę mieszamy widelcem z cukinią i przyprawami z morelami, dodajemy jarmuż a na wierzchu układamy ugotowane jajko














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.