Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszy jaglanej z cukinią i jajkiem w koszulce

Powiało wiosennym chłodem, to klasyczna aura o tej porze roku, ale mnie to jakoś nie przekonuje, zwłaszcza, że prognozy nienajlepsze na najbliższe dni. Ku mojemu zdziwieniu moje poletko fiołków nie wykazuje oznak życia, więc moje plany kandyzowania muszę odłożyć na później. Choć może konieczna będzie wyprawa do pobliskiego lasu, skąd ich białe odmiany wychylają już swe łebki. Rozglądając się w koło mam wrażenie, że wiosna na chwilę wstrzymała swój najazd, zamarła jakby na chwilę, ustępując miejsca ostatnim zimowym podmuchom. O ile jeszcze wczoraj po chwilowym deszczu czułam w powietrzu zapach wiosny, o tyle dziś rano powiew chłodu wycofał mnie po ciepłą kurtkę, brrrr wiosno, chcę Ciebie w pełnej formie!!!



Składniki: 2 porcje
Czas przygotowania: 35 min



3/4 szklanki kaszy jaglanej
150  g suszonych moreli
1 cebula
2 małe suszone papryczki chilli utarte w moździerzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 cukinia
oliwa z oliwek
1 ćwiartka kiszonej cytryny (przepis)
250 g świeżego jarmużu
2 jajka
sól, pieprz














Przygotowanie:



1. Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1 szklance wrzącej wodzie dodajemy szczyptę soli i przykrywamy, nie mieszamy, gotujemy o 10 min, do momentu kiedy kasza wchłonie wodę
2. Cukinię kroimy w pół plasterki i grillujemy z obydwu stron na złoto, lekko solimy i doprawiamy pieprzem
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekane suszone morele, doprawiamy podprażonym na suchej patelni kuminem, mieszamy z pozostałymi przyprawami dodajemy również drobniutko posiekaną 1 ćwiartkę kiszonej cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
4. Jarmuż blanszujemy we wrzątku, najlepiej na sicie, ok 1 minuty
5. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, na wysokość ok 10 cm, dodajemy ocet winny, ok 3 łyżki,  jajko wybijamy do miseczki, wlewamy je do wody w miejscu wrzenia,  jajko powinno się odsunąć samo z tego miejsca, jeśli nie to pomagamy mu łyżką, gotujemy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, za udane jajka w koszulkach odpowiada jedynie ich świeżość, im świeższe tym ładniejsze wyjdą
6. Ugotowaną kaszę mieszamy widelcem z cukinią i przyprawami z morelami, dodajemy jarmuż a na wierzchu układamy ugotowane jajko














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler