Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe - pyszne!

Nie zastawiajcie się, nie ma sensu, większość składników i tak zalega na waszych półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym gronie...samemu? ;) 


Składniki na tortownicę o śr 20 cm
Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie

125 g miękkiego masła
220 g cukru
2 jaja
3 banany
260 g pszennej mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu wanilii 


Wierzch

250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
garść orzechów włoskich
















Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką
2. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, kiedy masa stanie się biała i gęsta dodajemy kolejno jaja i obrane banany, łączymy z mąką i sodą oraz dodajemy ekstrakt wanilii 
3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 60 min, do tzw. suchego patyczka
4. Ciasto studzimy 10 min w foremce, następnie przekładamy na kratkę
5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, do powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni
6. Zimne ciasto smarujemy z wierzchu masą z mascarpone oraz oprószamy prażonymi orzechami 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Smak czekolady i banana to świetne połączenie :)
Twoje ciacho wygląda przesympatycznie :D
Ola pisze…
z tym kremem na pewno wart jest grzechu:)
Marta pisze…
Ciasta bananowe to jedne z najlepszych ciast :)
Twoje wygląda po prostu pięknie :)
Cukry Proste pisze…
Wygląda pysznie! Widzę, że nie tylko ja mam problem z ukrojeniem równego kawałka;)
Unknown pisze…
wygląda smakowicie...mniam i na bank upiekę....pozdrówki
posyłam
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo dziękuję za komentarze! Cieszę się że to banalne ciasto przypadło Wam do gustu! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi