Przejdź do głównej zawartości

Stek z kalafiora z jajkiem w koszulce i sałatką z marynowanego ogórka

Pamiętacie gotowany kalafior z młodymi ziemniakami z koperkiem i sadzonym jajkiem? W moim domu to było jedno z dań na progu wiosny. Bardzo je lubiłam, zwłaszcza, że młodym warzywom nie trzeba specjalnie szykować towarzystwa, maleńkie ziemniaczki w cieniutkich mundurkach, okraszone masłem i koperkiem z chrupiącym kalafiorem to danie z serii "kojące". To wersja inspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, a właściwie stosowanymi w niej przyprawami. Oto podrasowana, unowocześniona wersja klasycznego wiosennego dania, wzbogacona zielenią ogórka i żółcią kurkumy. 
Inspiracja: Kulinarne opowieści  z modyfikacjami Słodkiego ;) 


Składniki: na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min

2 mniejsze kalafiory
4 bardzo świeże jajka
1/2 l mleka roślinnego lub krowiego
2 liście laurowe 
1 laska cynamonu
1 anyż gwiazdkowy
4 goździki
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu winnego
sól, pieprz

Sałatka

1 długi ogórek
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki brązowego cukru
skórka starta z 1 cytryny
przyprawa dukkah (przepis) opcjonalnie







Przygotowanie:

1. Z kalafiora odcinamy liście, ostrożnie wykrawamy kłąb, przekrawamy na pół, wykrawamy po jednym steku, o grubości ok 2 cm, z każdej połówki, odkładamy, pozostały kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem, dodajemy połamaną laskę cynamonu, anyż gwiazdkowy, szczyptę soli, goździki i liście laurowe, gotujemy kalafior do miękkości
2. Na suchej patelni prażymy kumin, kiedy zacznie pachnieć przekładamy do moździerza i ucieramy razem z płatkami chilli, kurkumą, szczyptą gruboziarnistej soli, mieszamy mieszanką z oliwą, musi powstać pasta, którą nacieramy steki z obydwu stron
3. Sałatka - ogórka myjemy i za pomocą obieraczki do jarzyn ścinamy dookoła długie paski, nie dodajemy części z pestkami, paski marynujemy w mieszance octu i cukru, odstawiamy na ok 20 min
4. Steki smażymy z złoty kolor na oliwie
5. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, kiedy woda zaczyna wrzeć wbijamy jajko w miejscu wrzenia, gotujemy 3 minuty, delikatnie wyjmujemy, cały sekret udanych jajek w koszulkach to bardzo świeże jajka.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, usmażone steki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut, aż steki dojdą 
7. Ugotowany kalafior odcedzamy, usuwamy przyprawy i miksujemy z masłem na pure, doprawiamy solą i pieprzem f
8. Na pure z kalafiora układamy steki i jajko w koszulce, podajemy z sałatką z marynowanego ogórka posypanej mieszanką dukkah i startą skórką z cytryny








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler