Przejdź do głównej zawartości

Stek z kalafiora z jajkiem w koszulce i sałatką z marynowanego ogórka

Pamiętacie gotowany kalafior z młodymi ziemniakami z koperkiem i sadzonym jajkiem? W moim domu to było jedno z dań na progu wiosny. Bardzo je lubiłam, zwłaszcza, że młodym warzywom nie trzeba specjalnie szykować towarzystwa, maleńkie ziemniaczki w cieniutkich mundurkach, okraszone masłem i koperkiem z chrupiącym kalafiorem to danie z serii "kojące". To wersja inspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, a właściwie stosowanymi w niej przyprawami. Oto podrasowana, unowocześniona wersja klasycznego wiosennego dania, wzbogacona zielenią ogórka i żółcią kurkumy. 
Inspiracja: Kulinarne opowieści  z modyfikacjami Słodkiego ;) 


Składniki: na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min

2 mniejsze kalafiory
4 bardzo świeże jajka
1/2 l mleka roślinnego lub krowiego
2 liście laurowe 
1 laska cynamonu
1 anyż gwiazdkowy
4 goździki
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu winnego
sól, pieprz

Sałatka

1 długi ogórek
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki brązowego cukru
skórka starta z 1 cytryny
przyprawa dukkah (przepis) opcjonalnie







Przygotowanie:

1. Z kalafiora odcinamy liście, ostrożnie wykrawamy kłąb, przekrawamy na pół, wykrawamy po jednym steku, o grubości ok 2 cm, z każdej połówki, odkładamy, pozostały kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem, dodajemy połamaną laskę cynamonu, anyż gwiazdkowy, szczyptę soli, goździki i liście laurowe, gotujemy kalafior do miękkości
2. Na suchej patelni prażymy kumin, kiedy zacznie pachnieć przekładamy do moździerza i ucieramy razem z płatkami chilli, kurkumą, szczyptą gruboziarnistej soli, mieszamy mieszanką z oliwą, musi powstać pasta, którą nacieramy steki z obydwu stron
3. Sałatka - ogórka myjemy i za pomocą obieraczki do jarzyn ścinamy dookoła długie paski, nie dodajemy części z pestkami, paski marynujemy w mieszance octu i cukru, odstawiamy na ok 20 min
4. Steki smażymy z złoty kolor na oliwie
5. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, kiedy woda zaczyna wrzeć wbijamy jajko w miejscu wrzenia, gotujemy 3 minuty, delikatnie wyjmujemy, cały sekret udanych jajek w koszulkach to bardzo świeże jajka.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, usmażone steki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut, aż steki dojdą 
7. Ugotowany kalafior odcedzamy, usuwamy przyprawy i miksujemy z masłem na pure, doprawiamy solą i pieprzem f
8. Na pure z kalafiora układamy steki i jajko w koszulce, podajemy z sałatką z marynowanego ogórka posypanej mieszanką dukkah i startą skórką z cytryny








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...