Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z marakują

Mercado dos Lavradores w Funchal - to podobno miejsce obowiązkowe na mapie zwiedzających Maderę kulinarnie, czyli tak jak ja ;) mnie nie było jeszcze dane, ale wiem, że moje zamiłowanie do marakui wkrótce mnie tam zaprowadzi. Madera może poszczycić się 28 gatunkami marakui. Różnią się między sobą nie tylko smakiem i zapachem, ale także znacząco wyglądem. Marakuje na Maderze mają wszystkie możliwe kolory i formy. Sprzedawcy na targu chętnie poczęstują na próbkami każdej z nich, choć wybranie jednego gatunku jest wprost niemożliwe. Wśród mnóstwa gatunków odnajdziemy marakuję pomarańczową, pomidorową, bananową, bananomarakuje, fioletową, i całą masę, niezliczonych odmian, będących niejednokrotnie smakowym połączeniem innych owoców. Popularność marakui na Maderze doprowadziła do wielu odkryć kulinarnych , często można spotkać się z połączeniem sosu z marakui z rybami, te słodko-kwaśne pestki miesza się z jogurtem co wprawiając w ekstazę smakową, świetnie też sprawdzają się w produkcji lodów. Choć największymi producentami marakui na świecie są Kolumbia, Ekwador, Brazylia i Peru, to podobno najpiękniejsze owoce znajdę właśnie tu, na Maderze, pasjonującym wulkanie owoców.

Składniki na formę o śr 23 cm
Czas przygotowania: 60 min + chłodzenie



Spód

140 g sezamu
80 g nasion amarantusa
260 g cukru
3 łyżki wody różanej
60 g masła

Masa serowa

300 ml śmietany 30%
600 g sera mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
1 laska wanilii

Galaretka

8 szt marakui
1/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
4 łyżki żelatyny


Przygotowanie:


1. Formę wykładamy papierem do pieczenia
2. Spód - nasiona amarantusa i sezamu prażymy na suchej patelni, kiedy zaczną pachnieć przekładamy do miski
3. Cukier rozpuszczamy na patelni do konsystencji karmelu,nie mieszamy, następnie dodajemy wodę różaną i masło, kiedy wszystko się połączy zdejmujemy z ognia i wsypujemy podprażone nasiona, szybko mieszamy i wykładamy do przygotowanej formy, szybko rozsmarowujemy bo masa zastyga. 
4. Masa serowa - żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, śmietankę miksujemy prawie na sztywno, dodajemy po łyżce cukru pudru, następnie po łyżce mascarpone i nasiona wyłuskane z laski wanilii 
5. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody ( w zbyt gorącej wodzie żelatyna traci właściwości żelujące) do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej aby ją zarachować, dopiero wtedy dolewamy ją do masy
5. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki aż zastygnie
6. Galaretka - żelatyną namaczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy na ok 10 min, 
marakuje przekrawamy i wyłuskujemy miąższ, przekładamy go do rondelka wraz z wodą i cukrem, zagotowujemy i odstawiamy z ognia, dodajemy namoczoną żelatyną i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia, studzimy, chłodną wylewamy na zastygnięty sernik, schładzamy ok 8 godzin








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Magda Głowacka pisze…
Uwielbiam serniki, także na zimno. Takiego nie znałam, a wygląda przepysznie (:
gin pisze…
Nie wiedziałam, że jest tyle odmian tego owocu :) Warto byłoby się wybrać na wycieczkę choćby po to, żeby ich spróbować :)
Sernik wygląda fantastycznie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler