Przejdź do głównej zawartości

Pasta z tuńczyka i awokado

Czyżby wiosna stałą na progu i nie zamierzała już się cofać? Nieśmiało wychylam głowę prze okno, szukając potwierdzenia moich oczekiwań względem pogody i dostrzegam stado kaczek, które swój łagodny lot zamierzały zakończyć w zaroślach pobliskiego stawu. Natura nie może się mylić, na domiar tego ze sterty brzozowych liści dziarsko wychyla swój pąk ciemiernik. Zbierajmy siły i nie pozwólmy złamać się wiosennemu przesileniu, a dobre jedzenie to jeden z ważniejszych elementów tych zmagań. 



Składniki
Czas przygotowania: 10 min

2 puszki tuńczyka w oleju
1 dojrzałe awokado
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
1/2 posiekanego jabłka
1/4 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól, pieprz




















Przygotowanie:

1. Tuńczyka odsączamy z oleju, awokado przekrawamy i łyżką wyłuskujemy miąższ, rozgniatamy widelcem
2. Do tuńczyka dodajemy pozostałe składniki, poza orzechami
3. Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy
4. Kumin rzymski podprażamy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć, przekładamy do moździerza i rozcieramy, dodajemy do pasty, całość doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu posypujemy orzechami, podajemy z pieczywem







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Asia pisze…
Uwielbiam takie śniadania. Pysznie!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi