Przejdź do głównej zawartości

Pasta z tuńczyka i awokado

Czyżby wiosna stałą na progu i nie zamierzała już się cofać? Nieśmiało wychylam głowę prze okno, szukając potwierdzenia moich oczekiwań względem pogody i dostrzegam stado kaczek, które swój łagodny lot zamierzały zakończyć w zaroślach pobliskiego stawu. Natura nie może się mylić, na domiar tego ze sterty brzozowych liści dziarsko wychyla swój pąk ciemiernik. Zbierajmy siły i nie pozwólmy złamać się wiosennemu przesileniu, a dobre jedzenie to jeden z ważniejszych elementów tych zmagań. 



Składniki
Czas przygotowania: 10 min

2 puszki tuńczyka w oleju
1 dojrzałe awokado
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
1/2 posiekanego jabłka
1/4 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól, pieprz




















Przygotowanie:

1. Tuńczyka odsączamy z oleju, awokado przekrawamy i łyżką wyłuskujemy miąższ, rozgniatamy widelcem
2. Do tuńczyka dodajemy pozostałe składniki, poza orzechami
3. Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy
4. Kumin rzymski podprażamy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć, przekładamy do moździerza i rozcieramy, dodajemy do pasty, całość doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu posypujemy orzechami, podajemy z pieczywem







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Asia pisze…
Uwielbiam takie śniadania. Pysznie!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.