Przejdź do głównej zawartości

Babka marchewkowa z rodzynkami

Wielkanoc depcze mi po piętach, straszy kolorowymi pisankami i stroszącymi piórkami kurczakami. Moje tegoroczne menu będzie bazować na sprawdzonych przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników (TUTAJ) pasztetów (TUTAJ) sosu wielkanocnego (TUTAJ) i kilku drożdżowych wypieków (TUTAJ). Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki (TUTAJ). Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu. 


Składniki
Czas przygotowania:  15 min + 50 min pieczenie

1 szklanka rodzynek
sok z 1 pomarańczy
1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie)
140 g brązowego cukru
250 ml oleju rzepakowego 
250 ml miodu
6 jajek
1 laska wanilii
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
6 marchewek





















Dodatkowo

miód
1 szklanka siekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:


1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut
2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem) bardzo dokładnie smarujemy masłem
4. Do miski miksera dodajemy miód, olej, jaja i nasiona laski wanilii, mieszamy do połączenia się składników
5. Mąkę, imbir, sodę, proszek i sól przesiewamy przez sito do osobnej miski
6. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi, partiami 
7. Na koniec dodajemy startą marchewkę i nasączone rodzynki 
8. Masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut, do tzw suchego patyczka
9. Przed podaniem polewamy babkę płynnym miodem i dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Lena pisze…
Obłędnie wygląda:)
Bazyliowy Mus pisze…
Piękna stylizacja!
Marcelina pisze…
Piękna baba! Plus masz świetną paterkę :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo Wam dziękuję, cieszą mnie niezmiernie Wasze komentarze! Pozdrawiam!
gin pisze…
Cudownie ta babeczka wygląda, taka wilgotna, mmm... :)
Agnieszka Z pisze…
świetna babka, muszę taką zrobić na święta

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.