Przejdź do głównej zawartości

Babka marchewkowa z rodzynkami

Wielkanoc depcze mi po piętach, straszy kolorowymi pisankami i stroszącymi piórkami kurczakami. Moje tegoroczne menu będzie bazować na sprawdzonych przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników (TUTAJ) pasztetów (TUTAJ) sosu wielkanocnego (TUTAJ) i kilku drożdżowych wypieków (TUTAJ). Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki (TUTAJ). Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu. 


Składniki
Czas przygotowania:  15 min + 50 min pieczenie

1 szklanka rodzynek
sok z 1 pomarańczy
1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie)
140 g brązowego cukru
250 ml oleju rzepakowego 
250 ml miodu
6 jajek
1 laska wanilii
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
6 marchewek





















Dodatkowo

miód
1 szklanka siekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:


1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut
2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem) bardzo dokładnie smarujemy masłem
4. Do miski miksera dodajemy miód, olej, jaja i nasiona laski wanilii, mieszamy do połączenia się składników
5. Mąkę, imbir, sodę, proszek i sól przesiewamy przez sito do osobnej miski
6. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi, partiami 
7. Na koniec dodajemy startą marchewkę i nasączone rodzynki 
8. Masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut, do tzw suchego patyczka
9. Przed podaniem polewamy babkę płynnym miodem i dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Lena pisze…
Obłędnie wygląda:)
Bazyliowy Mus pisze…
Piękna stylizacja!
Marcelina pisze…
Piękna baba! Plus masz świetną paterkę :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo Wam dziękuję, cieszą mnie niezmiernie Wasze komentarze! Pozdrawiam!
gin pisze…
Cudownie ta babeczka wygląda, taka wilgotna, mmm... :)
Unknown pisze…
świetna babka, muszę taką zrobić na święta

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.