Przejdź do głównej zawartości

Babka marchewkowa z rodzynkami

Wielkanoc depcze mi po piętach, straszy kolorowymi pisankami i stroszącymi piórkami kurczakami. Moje tegoroczne menu będzie bazować na sprawdzonych przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników (TUTAJ) pasztetów (TUTAJ) sosu wielkanocnego (TUTAJ) i kilku drożdżowych wypieków (TUTAJ). Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki (TUTAJ). Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu. 


Składniki
Czas przygotowania:  15 min + 50 min pieczenie

1 szklanka rodzynek
sok z 1 pomarańczy
1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie)
140 g brązowego cukru
250 ml oleju rzepakowego 
250 ml miodu
6 jajek
1 laska wanilii
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
6 marchewek





















Dodatkowo

miód
1 szklanka siekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:


1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut
2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem) bardzo dokładnie smarujemy masłem
4. Do miski miksera dodajemy miód, olej, jaja i nasiona laski wanilii, mieszamy do połączenia się składników
5. Mąkę, imbir, sodę, proszek i sól przesiewamy przez sito do osobnej miski
6. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi, partiami 
7. Na koniec dodajemy startą marchewkę i nasączone rodzynki 
8. Masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut, do tzw suchego patyczka
9. Przed podaniem polewamy babkę płynnym miodem i dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Lena pisze…
Obłędnie wygląda:)
Bazyliowy Mus pisze…
Piękna stylizacja!
Marcelina pisze…
Piękna baba! Plus masz świetną paterkę :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo Wam dziękuję, cieszą mnie niezmiernie Wasze komentarze! Pozdrawiam!
gin pisze…
Cudownie ta babeczka wygląda, taka wilgotna, mmm... :)
Agnieszka Z pisze…
świetna babka, muszę taką zrobić na święta

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…