Przejdź do głównej zawartości

Babka cytrynowo-rozmarynowa

Jedynym i niezawodnym mistrzem w pieczeniu babki cytrynowej był mój tata. Jego niezawodność objawiała się tym, że nieważne czy wychodził zakalec czy nie i tak wszyscy ze smakiem zajadali co sobotę babkę. Największą fanką wersji "zakalcowatej" była moja siostra, ale tak naprawdę to nikt nie gardził nawet mniej doskonałą babką. Tata zawsze ucierał ciasto w ogromnej i niesamowicie ciężkiej makutrze, dziś korzystamy z lekkich i szybkich mikserów, ale mnie już zawsze pieczenie babki kojarzyć się będzie z oldschool-owym drewnianym tłuczkiem i kamienną misą. Niedawno odkryłam, że rozmaryn doskonale łączy się z cytrusami, zachęcam więc do unowocześnionej wersji.


Składniki
Czas przygotowania: 15  min + 50 min pieczenie


1 cytryna
4 jajka
250 g masła
300 g cukru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mąki
200 ml mleka
2 łyżki świeżego rozmarynu
200 g cukru pudru
2 łyki soku z cytryny




















Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem 
3. Masło, cukier, jaja, sól ucieramy na jasną masę
4. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok - dodajemy wszystko do utartego masła
5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenie, mleko lekko podgrzewamy
6. Masę maślaną łączymy z suchymi składnikami i mlekiem, w dwóch turach
7. Igiełki świeżego rozmaryny drobno siekamy i dodajemy do ciasta
8. Masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 50 min, do tzw suchego patyczka
9. Lukier - cukier puder łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, lukrujemy kiedy ciasto przestygnie, ale nie zupełnie





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Uwielbiam cytrynowe babki ... przepysznie :)
whipped cream pisze…
Cytryna i rozmaryn to świetne połączenie. Wielokrotnie widziałam przepisy na wypieki z tym połączeniem, ale nigdy nie spróbowałam! Muszę się w końcu skusić, szczególnie, że podniebieniem wyobraźni już prawie (!) wiem, jak cudownie to będzie smakować ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.