Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z kalafiora z wanilią i kalafiorowym popcornem

Dla mnie kalafior od zawsze wymagał wyrazistego towarzystwa, a co najważniejsze nie znosiłam rozgotowanych, mdłych różyczek kalafiora smętnie pływających w zupie jarzynowej. Bardzo lubię gotować zupy, jednak z racji dziecięcych fobii, zmuszona jestem serwować w domu głównie zupy krem, to jedyna metoda przemycenia nawet nielubianych warzyw. Element wanilii, komponujący się łagodnie z mlekiem kokosowym wprowadza do zupy przyjemny, lekko deserowy aromat, chrupiący popcorn z różyczek kalafiora zapewnia daniu tekstualność.



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min




2 mniejsze główki kalafiora
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1 l domowego bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
1 laska wanilii
500 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz
1 szklanka startego parmezanu
oliwa z oliwek


















Przygotowanie




1. W rondlu podgrzewamy 3 łyżki klarowanego masła, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażymy chwilę, nie rumienimy
2. Z kalafiora odcinamy kłąb, dzielimy na różyczki, odkładamy kilka mniejszych
3. Różyczki kalafiora wrzucamy do rondla z cebulą i czosnkiem, lekko podsmażamy, zalewamy całość gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości, ok 15 min
4. Następnie miksujemy zupę na krem, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy rdzeń i wyłuskane nożem ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy lecz nie zagotowujemy, na koniec wsypujemy starty parmezan, mieszamy, usuwamy rdzeń wanilii
5. Kalafiorowy popcorn - podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy odłożone różyczki kalafiora, czekamy aż ładnie się zrumienią, ok 1 min, przekładamy na ręcznik papierowy
6. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z kalafiorowym popcornem i odrobiną oliwy z oliwek
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

healthymaniacs pisze…
kalafiorowy popcorn brzmi obłędnie! :)
Anna Nowak pisze…
Krem z kalafiora uwielbiam. Twoje wydanie jednak bardziej mi się podoba :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler