1 szkl komosy ryżowej
4 łyżki płatków owsianych
2 marchewki
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 czerwona cebula
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sezamu
1 suszona papryczka chili
natka pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo
liście sałaty
pomidory
dowolne pieczywo (najlepsze pełnoziarniste)
hot chilli sos (klik)
Przygotowanie:
1. Komosę płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy w osolonym wrzątku 1:2, zagotowujemy, zmieszamy ognień i gotujemy pod przykryciem ok 10 minut, odstawiamy, studzimy
2. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy
2. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy
3. Komosę mieszamy z posiekaną cebulą, marchewką, natką, musztardą, utartym suszonym chilli, mielonym siemieniem lnianym, płatkami
4. Na patelni podprażamy sezam, nie rumienimy, dodajemy do masy
5. Na suchej patelni również prażymy kumin, kiedy zacznie pachnieć wsypujemy do moździerza i ucieramy, dodajemy do masy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z masy formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 20-30 min, z wierzchu powinny stać się lekko chrupiące
7. Bułki podgrzewamy w nagrzanym piekarniku, kiedy będą chrupiące smarujemy sosem chilli, układamy burgera, plaster pomidora, sałaty i górną część bułki posmarowaną porcją sosu chilli
4. Na patelni podprażamy sezam, nie rumienimy, dodajemy do masy
5. Na suchej patelni również prażymy kumin, kiedy zacznie pachnieć wsypujemy do moździerza i ucieramy, dodajemy do masy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z masy formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 20-30 min, z wierzchu powinny stać się lekko chrupiące
7. Bułki podgrzewamy w nagrzanym piekarniku, kiedy będą chrupiące smarujemy sosem chilli, układamy burgera, plaster pomidora, sałaty i górną część bułki posmarowaną porcją sosu chilli


Komentarze