Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie burgery z komosy ryżowej

Wegańskie bardzo zdrowe i dość pikantne burgery - myślę, że nie trzeba będzie Was długo namawiać, nie myślę tutaj tylko o fanach wegańskiego jedzenia. Komosa, dzięki dużej zawartości białka, oraz duża dawka przypraw w sprytny sposób oszukuje mózg mięsożerców ;) Polecam dla zdrowia i smaku! 



Składniki na 8 szt
Czas przygotowania: 60 min



1 szkl komosy ryżowej
4 łyżki płatków owsianych
2 marchewki
1 łyżka mielonego siemienia lnianego 
1 czerwona cebula
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sezamu
1 suszona papryczka chili
natka pietruszki
sól, pieprz



Dodatkowo


liście sałaty 
pomidory
dowolne pieczywo (najlepsze pełnoziarniste)
hot chilli sos (klik)











Przygotowanie:




1. Komosę płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy w osolonym wrzątku 1:2, zagotowujemy, zmieszamy ognień i gotujemy pod przykryciem ok 10 minut, odstawiamy, studzimy
2. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy 
3. Komosę mieszamy z posiekaną cebulą, marchewką, natką, musztardą, utartym suszonym chilli, mielonym siemieniem lnianym, płatkami
4. Na patelni podprażamy sezam, nie rumienimy, dodajemy do masy
5. Na suchej patelni również prażymy kumin, kiedy zacznie pachnieć wsypujemy do moździerza i ucieramy, dodajemy do masy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z masy formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 20-30 min, z wierzchu powinny stać się lekko chrupiące
7. Bułki podgrzewamy w nagrzanym piekarniku, kiedy będą chrupiące smarujemy sosem chilli, układamy burgera, plaster pomidora, sałaty i górną część bułki posmarowaną porcją sosu chilli













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

uwielbiam komosę, a te burgery zapowiadają się świetnie!
Anna Nowak pisze…
Ooo podobny przepis chyba robiły dziewczyny w programie Szczypta smaku :)
Anna Petryna pisze…
Tak, ale nie był weganski i nie zawierał sosu, moim zdaniem niezbędny dodatek, pozdrawiam! 😃

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.