Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie burgery z komosy ryżowej

Wegańskie bardzo zdrowe i dość pikantne burgery - myślę, że nie trzeba będzie Was długo namawiać, nie myślę tutaj tylko o fanach wegańskiego jedzenia. Komosa, dzięki dużej zawartości białka, oraz duża dawka przypraw w sprytny sposób oszukuje mózg mięsożerców ;) Polecam dla zdrowia i smaku! 



Składniki na 8 szt
Czas przygotowania: 60 min



1 szkl komosy ryżowej
4 łyżki płatków owsianych
2 marchewki
1 łyżka mielonego siemienia lnianego 
1 czerwona cebula
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sezamu
1 suszona papryczka chili
natka pietruszki
sól, pieprz



Dodatkowo


liście sałaty 
pomidory
dowolne pieczywo (najlepsze pełnoziarniste)
hot chilli sos (klik)











Przygotowanie:




1. Komosę płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy w osolonym wrzątku 1:2, zagotowujemy, zmieszamy ognień i gotujemy pod przykryciem ok 10 minut, odstawiamy, studzimy
2. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy 
3. Komosę mieszamy z posiekaną cebulą, marchewką, natką, musztardą, utartym suszonym chilli, mielonym siemieniem lnianym, płatkami
4. Na patelni podprażamy sezam, nie rumienimy, dodajemy do masy
5. Na suchej patelni również prażymy kumin, kiedy zacznie pachnieć wsypujemy do moździerza i ucieramy, dodajemy do masy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z masy formujemy burgery, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 20-30 min, z wierzchu powinny stać się lekko chrupiące
7. Bułki podgrzewamy w nagrzanym piekarniku, kiedy będą chrupiące smarujemy sosem chilli, układamy burgera, plaster pomidora, sałaty i górną część bułki posmarowaną porcją sosu chilli













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
uwielbiam komosę, a te burgery zapowiadają się świetnie!
Unknown pisze…
Ooo podobny przepis chyba robiły dziewczyny w programie Szczypta smaku :)
Rak chodzi wspak pisze…
Tak, ale nie był weganski i nie zawierał sosu, moim zdaniem niezbędny dodatek, pozdrawiam! 😃

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi