Przejdź do głównej zawartości

Smażone ciastka z persymoną i jabłkami


Jak już wiecie historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać nadchodzącą wiosnę i pożegnać zimę. Wtedy ludzie zajadali się tłustymi mięsami i popijali je alkoholem, do których zajadano pączki, robione z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, lecz nadziewane słoniną. W naszej tradycji tłusty czwartek to zawsze ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jako że Wielkanoc jest świętem ruchomym, tłusty czwartek nie wypada co roku w ten sam dzień. Dzień ten był kiedyś początkiem Tłustego Tygodnia, czyli czasu wielkiego obżarstwa. Pozwalano sobie na ogromne ilości tłustych mięs, kapustę ze skwarkami, słoninę. Dlatego też ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem, zapustem lub ostatkami. Należało najeść się do syta i wybawić przed zbliżającymi się 40 dniami postu, kiedy katolicy powinni zachować wstrzemięźliwość i umiarkowanie także w jedzeniu i piciu. Z tradycją jedzenia pączków w tym jednym dniu w roku związane są też niektóre przesądy, które może pomogą Wam w przełamaniu dietetycznych postanowień, otóż: dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka niektórych wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie. Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości. Zatem do pączków, faworków, a może do ich wariacji poniżej ;) Szczęścia Wam życzę Kochani, nawet jeśli nie zjecie żadnego pączka w czwartek!




Składniki na ok 16 szt
Czas przygotowania: 40 min + 2 h schładzanie


Ciasto



280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
110 g zimnego masła
10 łyżek soku jabłkowego



Nadzienie



1 i 1/2 jabłka
2 owoce persymony
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego









Dodatkowo


1 l oleju
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu




Przygotowanie:




1. Ciasto - w misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozdrabniamy za pomocą siekacza do kruchego ciasta, stopniowo dodajemy zimny sok, szybko zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1 h
2. Nadzienie - jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, obieramy i kroimy w kostkę również persymonę
3. Do rondelka dodajemy pokrojone jabłka, masło, cukier, sok z cytryny, wanilię i przyprawy, mieszając prażymy aż jabłko trochę zmięknie ale nadal zachowa kształt, a sos stanie się kleisty i brązowy, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy pokrojoną persymonę, mieszamy, następnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodajemy mieszaninę do owoców, gotujemy aż sos zgęstnieje, studzimy ok 1 h w lodówce, można krócej w zamrażalce, należy wtedy pilnować aby masa wciąż pozostałą plastyczna
4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość ok 3 mm, wykrawamy kółka, na środek nakładamy 1-2 łyżeczek nadzienia, brzegi smarujemy lekko wodą i zlepiamy, smażymy partiami w gorącym oleju do zrumienienia
5. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem i kardamonem, obtaczamy w mieszance każde usmażone ciastko, odkładamy do lekkiego przestudzenia, ciastka są bardzo gorące w środku


Wariacja na temat klasycznych pączków!

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wow, je się oczami! :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi