Przejdź do głównej zawartości

Smażone ciastka z persymoną i jabłkami


Jak już wiecie historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać nadchodzącą wiosnę i pożegnać zimę. Wtedy ludzie zajadali się tłustymi mięsami i popijali je alkoholem, do których zajadano pączki, robione z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, lecz nadziewane słoniną. W naszej tradycji tłusty czwartek to zawsze ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jako że Wielkanoc jest świętem ruchomym, tłusty czwartek nie wypada co roku w ten sam dzień. Dzień ten był kiedyś początkiem Tłustego Tygodnia, czyli czasu wielkiego obżarstwa. Pozwalano sobie na ogromne ilości tłustych mięs, kapustę ze skwarkami, słoninę. Dlatego też ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem, zapustem lub ostatkami. Należało najeść się do syta i wybawić przed zbliżającymi się 40 dniami postu, kiedy katolicy powinni zachować wstrzemięźliwość i umiarkowanie także w jedzeniu i piciu. Z tradycją jedzenia pączków w tym jednym dniu w roku związane są też niektóre przesądy, które może pomogą Wam w przełamaniu dietetycznych postanowień, otóż: dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka niektórych wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie. Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości. Zatem do pączków, faworków, a może do ich wariacji poniżej ;) Szczęścia Wam życzę Kochani, nawet jeśli nie zjecie żadnego pączka w czwartek!




Składniki na ok 16 szt
Czas przygotowania: 40 min + 2 h schładzanie


Ciasto



280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
110 g zimnego masła
10 łyżek soku jabłkowego



Nadzienie



1 i 1/2 jabłka
2 owoce persymony
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego









Dodatkowo


1 l oleju
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu




Przygotowanie:




1. Ciasto - w misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozdrabniamy za pomocą siekacza do kruchego ciasta, stopniowo dodajemy zimny sok, szybko zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1 h
2. Nadzienie - jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, obieramy i kroimy w kostkę również persymonę
3. Do rondelka dodajemy pokrojone jabłka, masło, cukier, sok z cytryny, wanilię i przyprawy, mieszając prażymy aż jabłko trochę zmięknie ale nadal zachowa kształt, a sos stanie się kleisty i brązowy, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy pokrojoną persymonę, mieszamy, następnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodajemy mieszaninę do owoców, gotujemy aż sos zgęstnieje, studzimy ok 1 h w lodówce, można krócej w zamrażalce, należy wtedy pilnować aby masa wciąż pozostałą plastyczna
4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość ok 3 mm, wykrawamy kółka, na środek nakładamy 1-2 łyżeczek nadzienia, brzegi smarujemy lekko wodą i zlepiamy, smażymy partiami w gorącym oleju do zrumienienia
5. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem i kardamonem, obtaczamy w mieszance każde usmażone ciastko, odkładamy do lekkiego przestudzenia, ciastka są bardzo gorące w środku


Wariacja na temat klasycznych pączków!

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wow, je się oczami! :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler