Przejdź do głównej zawartości

Pudding z nasionami chia i karmelizowanymi pomarańczami

Ostatnio coraz częściej zaczynam myśleć o śniadaniu, czy to za sprawą braku czasu jaki towarzyszy mi przez kolejne kilka godzin i koniecznością posiadania pełnego brzucha, czy też może z chęci stworzenia ulubionego repertuaru, z którego mogę czerpać do woli. Śniadanie nie zawsze było moim ulubionym posiłkiem, z reguły moje kubki smakowe i poczucie głogu uaktywniały się w okolicach drugiego śniadania, ale odkąd zaczęłam eksperymentować z nasionami, kaszami, płatkami, zrozumiałam, że to niezłe pole do popisu i przepastna skarbnica smaków i inspiracji. Mam jeszcze dobrą nowinę dla tych, którzy rano nie dysponują czasem: kiedy Wy smacznie śpicie, pudding robi się sam, rano wystarczy wymieszać do z jogurtem i posypać dowolnymi owocami, niekoniecznie karmelizowanymi. 

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min + 12 h namaczanie 

1 szklanka mleka kokosowego
1 + 1/2 szklanki greckiego jogurtu
1/4 szklanki nasion chia*
szczypta soli
1 pomarańcza
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
garść suszonej żurawiny

























* chia - szałwia hiszpańska to roślina  zawierają  więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.




Przygotowanie:


1. Mleko mieszamy z 1/2 szklanki jogurtu greckiego, łączymy z nasionami chia, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie wstawiamy na noc do lodówki 
2. Rano, przygotowujemy karmelizowane pomarańcze, do rondelka dodajemy cukier i wodę, czekamy aż sos zacznie ciemnieć, ok 10 minut, dodajemy nasiona z laski wanilii wraz z rdzeniem i nadal gotujemy, pomarańcze odkrawamy ostrym nożem od miąższu, staramy się nie pozostawić białej błony, kroimy owoc w cząstki i dodajemy do karmelu, mieszamy i odstawiamy z ognia
3. Pudding mieszamy z pozostałym jogurtem, podajemy z karmelizowanymi pomarańczami, wraz z powstałym sosem, posypujemy suszoną żurawiną










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
uwielbiam puddingi na bazie chia, a ten dodatek w postaci karmelizowanych pomarańczy idealnie się komponował w całości zapewne!
Unknown pisze…
tekie dania mogłabym jeść codziennie !! :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi