Przejdź do głównej zawartości

Pudding z nasionami chia i karmelizowanymi pomarańczami

Ostatnio coraz częściej zaczynam myśleć o śniadaniu, czy to za sprawą braku czasu jaki towarzyszy mi przez kolejne kilka godzin i koniecznością posiadania pełnego brzucha, czy też może z chęci stworzenia ulubionego repertuaru, z którego mogę czerpać do woli. Śniadanie nie zawsze było moim ulubionym posiłkiem, z reguły moje kubki smakowe i poczucie głogu uaktywniały się w okolicach drugiego śniadania, ale odkąd zaczęłam eksperymentować z nasionami, kaszami, płatkami, zrozumiałam, że to niezłe pole do popisu i przepastna skarbnica smaków i inspiracji. Mam jeszcze dobrą nowinę dla tych, którzy rano nie dysponują czasem: kiedy Wy smacznie śpicie, pudding robi się sam, rano wystarczy wymieszać do z jogurtem i posypać dowolnymi owocami, niekoniecznie karmelizowanymi. 

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min + 12 h namaczanie 

1 szklanka mleka kokosowego
1 + 1/2 szklanki greckiego jogurtu
1/4 szklanki nasion chia*
szczypta soli
1 pomarańcza
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
garść suszonej żurawiny

























* chia - szałwia hiszpańska to roślina  zawierają  więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.




Przygotowanie:


1. Mleko mieszamy z 1/2 szklanki jogurtu greckiego, łączymy z nasionami chia, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie wstawiamy na noc do lodówki 
2. Rano, przygotowujemy karmelizowane pomarańcze, do rondelka dodajemy cukier i wodę, czekamy aż sos zacznie ciemnieć, ok 10 minut, dodajemy nasiona z laski wanilii wraz z rdzeniem i nadal gotujemy, pomarańcze odkrawamy ostrym nożem od miąższu, staramy się nie pozostawić białej błony, kroimy owoc w cząstki i dodajemy do karmelu, mieszamy i odstawiamy z ognia
3. Pudding mieszamy z pozostałym jogurtem, podajemy z karmelizowanymi pomarańczami, wraz z powstałym sosem, posypujemy suszoną żurawiną










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

uwielbiam puddingi na bazie chia, a ten dodatek w postaci karmelizowanych pomarańczy idealnie się komponował w całości zapewne!
Anna Nowak pisze…
tekie dania mogłabym jeść codziennie !! :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler