Przejdź do głównej zawartości

Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange

Ci, którzy śledzą moje wpisy, bardzo łatwo zidentyfikują moje ulubione warzywo imprezowe - to oczywiście jego wysokość BURAK. Carpaccio z buraka (klik)  nabrało teraz charakteru sałatki, która może stanowić zarówno samodzielne danie, a to dzięki zawartości komosy, która dostarcza nam tyle białka co porcja mięsa, ale również może współgrać z elementem mięsnym. Korzystając z sezonu egzotycznego odkryłam, że pomarańcza pasuje do buraka nie tylko z powodu jej naturalnego zabarwienia (wygląda jakby poplamiła się burakiem), ale również jej cytrusowa nuta świetnie komponuje się z ziemistością buraka. Smacznego i na zdrowie! 


Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min

2 średniej wielkości buraki
2 pomarańcze ( najlepiej odmiany bloody orange)
1/2 szklanki komosy ryżowej
roszponka
owoc granatu
kozi ser



Winegret

4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczek miodu
Sól, pieprz 
















Przygotowanie 



1. Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 
2. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki,  można do tego celu użyć mandoliny
3. Komosę gotujemy w proporcjach 1:2, gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok 10 min, komosa wchłonie całą wodę, solimy
4. Pomarańcze odkrawamy od skóry, nie pozostawiając białych błonek, kroimy w plastry
5. Składniki sosu mieszamy 
6. Na talerzu układamy plastry buraka, roszponkę, plastry pomarańczy, pokruszony ser, wystukujemy pestki granatu, posypujemy ugotowana komosa i całość polewamy dressingiem 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
takie danie jako przystawka - zachwyci nie jednego :)
ale apetycznie to wygląda!
uwielbiam buraki!! spróbuje póki sezon :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler