Przejdź do głównej zawartości

Carpaccio z buraka

Jedne mają smak łagodny i słodkawy, inne są piekielnie ostre - warzywa korzeniowe to szeroki wachlarz możliwości, począwszy od delikatnie ostrej rzodkiewki aż do ekstremalnie ostrego wasabi. Pomiędzy nimi odnajdujemy również, bardzo popularnego w Polsce buraka, ćwikłowy lub klasyczny czerwony. Te pierwsze zazwyczaj używane do przygotowywania genialnego chodniku w upalne czerwcowe popołudnia lub wzbogacenia śniadania wielkanocnego ćwikłą z chrzanem. Czerwone stanowią podstawę menu świątecznego, kiedy farbują wigilijny barszcz z uszkami. Dziś proponuje podanie buraków w formie carpaccio, ta wersja doskonale sprawdziła się na niejednym już przyjęciu.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 20 minut



2 średniej wielkości buraki
duża garść roszponki
100 g startego na płatki parmezanu
garść grubo siekanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
ząbek czosnku


















Przygotowanie:



1. Buraki myjemy, nie obieramy i gotujemy do miękkości, lekko studzimy i dopiero ugotowane obieramy ze skórki, kroimy je na bardzo cienkie plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy lub mandoliny
2. Buraki układamy na talerzu, na środku układamy garść roszponki
3. Sos winegret - oliwę mieszamy z octem, miodem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszany energicznie
4. Sosem polewamy roszponkę, buraki posypujemy grubo siekanymi orzechami i parmezanem startym na płatki za pomocą obieraczki do warzyw

Zwykły burak w wersji de lux! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Zajrzyj, to zdaje się Twoje zdjęcie: http://healthandpassion.blog.pl/2014/02/16/carpaccio-z-buraczkow/

Gosia.
słodki kompromis pisze…
Gosiu, bardzo dziękuję! rzeczywiście ta osoba wykorzystała moją fotografię bez jakiegokolwiek zawahania. Poczyniłam już odpowiednie kroki celem zwrócenia jej uwagi iż łamie prawo! Na szczęście nie brakuje życzliwych ludzi, takich jak Ty ;)Pozdrawiam ciepło! Ania

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.