Przejdź do głównej zawartości

Carpaccio z buraka

Jedne mają smak łagodny i słodkawy, inne są piekielnie ostre - warzywa korzeniowe to szeroki wachlarz możliwości, począwszy od delikatnie ostrej rzodkiewki aż do ekstremalnie ostrego wasabi. Pomiędzy nimi odnajdujemy również, bardzo popularnego w Polsce buraka, ćwikłowy lub klasyczny czerwony. Te pierwsze zazwyczaj używane do przygotowywania genialnego chodniku w upalne czerwcowe popołudnia lub wzbogacenia śniadania wielkanocnego ćwikłą z chrzanem. Czerwone stanowią podstawę menu świątecznego, kiedy farbują wigilijny barszcz z uszkami. Dziś proponuje podanie buraków w formie carpaccio, ta wersja doskonale sprawdziła się na niejednym już przyjęciu.






Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 20 minut



2 średniej wielkości buraki
duża garść roszponki
100 g startego na płatki parmezanu
garść grubo siekanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
ząbek czosnku


















Przygotowanie:



1. Buraki myjemy, nie obieramy i gotujemy do miękkości, lekko studzimy i dopiero ugotowane obieramy ze skórki, kroimy je na bardzo cienkie plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy lub mandoliny
2. Buraki układamy na talerzu, na środku układamy garść roszponki
3. Sos winegret - oliwę mieszamy z octem, miodem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszany energicznie
4. Sosem polewamy roszponkę, buraki posypujemy grubo siekanymi orzechami i parmezanem startym na płatki za pomocą obieraczki do warzyw

Zwykły burak w wersji de lux! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Zajrzyj, to zdaje się Twoje zdjęcie: http://healthandpassion.blog.pl/2014/02/16/carpaccio-z-buraczkow/

Gosia.
słodki kompromis pisze…
Gosiu, bardzo dziękuję! rzeczywiście ta osoba wykorzystała moją fotografię bez jakiegokolwiek zawahania. Poczyniłam już odpowiednie kroki celem zwrócenia jej uwagi iż łamie prawo! Na szczęście nie brakuje życzliwych ludzi, takich jak Ty ;)Pozdrawiam ciepło! Ania

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.