Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowy

Witajcie w nowym roku, wydostawszy się ze świątecznych zawirowań chciałabym Was powitać hucznie, kolorowo i słodko, jeśli pozwolicie wykorzystam do tego tort czekoladowy o lekkim zabarwieniu prywatnym jako, że to tort urodzinowy mojej trzyletniej czekoladoholiczki. Może część z Was ma już w kieszeni swoje osobiste powody do radości, a Ci którzy ich jeszcze nie odnaleźli niechaj dobrze się rozglądają wszak tuz za rogiem się czają. Przed nami kolejny rok ciekawych doświadczeń, wzruszeń, radości, wyzwań, mnie początek roku zawsze uzbraja w dodatkowe pokłady energii, zawsze wtedy czynię noworoczne postanowienia i zawsze 31 grudnia dokonuję ich rozliczenia, niestety moje planowanie często zderza się z rzeczywistością i niejednokrotnie tworzy zamieszanie w bilansie zysków i strat. Cóż planowanie planowaniem, a życie życiem, życzę Wam i sobie wytrwałości w postanowieniach i spełnienia marzeń, wszak dla mnie ten rok marzeniami stoi! Uwaga - tort zarezerwowany dla czekoladożerców.






Składniki tortownicę 26 cm Czas przygotowania: 40 min + 60 min pieczenie


Ciasto


2 i 2/3 szklaki mąki pszennej
3/4 szklanki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 dużej jajka, w temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki majonezu, w temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki letniej wody











źródło przepisu: "Kwestia smaku" z moimi modyfikacjami 




Krem


400 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g masła, miękkiego
około 1/3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej, pokruszonej

do dekoracji: dowolna posypka
Do nasącznia: herbata lub sok pomarańczowy, w wersji dla dorosłych moża dodać odrobinę rumu do herbaty




Przygotowanie:



1. Ciasto - masło, jajka, majonez i śmietankę kremówkę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. 
2.  Tortownice o średnicy 26 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
3. Do jednej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać i odstawić.
4. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera aż uzyskamy jasną, gęstą  masę
5. Dodać majonez i zmiksować na małych obrotach miksera, krotko - tylko do połączenia się składników.
6. Dodać sypkie składniki, w 3 partiach, za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Razem z drugą partią mąki dodać wodę.
7. Masę rozłożyć do przygotowanej tortownicy wstawić do piekarnika i piec ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić na 3 równe blaty
8. Krem - czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do czystej miski. W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszając aż cukier całkowicie się rozpuścić. Ustawić umiarkowanie średni ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu, będzie szklista i w kolorze bursztynu. 
9. Do otrzymanego karmelu wlać kremówkę i mieszać energicznie aż do uzyskania gładkiej masy. 
10. Następnie gotować przez około 1 i 1/2 minuty. Przelać do czekolady i mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić.
11.Miksować masę czekoladową ze stopniowo dodawanym masłem do połączenia się masła z masą. Odczekać aż masa zgęstnieje, można wstawić do chłodnego miejsca, ale nie do lodówki
12. Położyć pierwszy blat na paterze, nasączyć kilkoma łyżeczki herbaty lub soku pomarańczowego posmarować 1/3 kremu, posypać małą szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, znów nasączyć posmarować masą i posypać solą. Położyć ostatni krążek z ciasta, nasączyć i posmarować boki i wierzch tortu resztą masy. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę lub na dłużej (można przygotować dzień wcześniej).
14. Przed podaniem należy wyjąć tort z lodówki na ok 1 godzinę wcześniej


Czekoladowa, nie tylko urodzinowa rozkosz! 















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Pięknie CI wyszedł - solenizantka musiała być z mamusi dumna !! :)
Na maksa czekoladowy, to musi być pyszne. :))
Agata Broncel pisze…
Aniu już nie mogę się doczekać tego, żeby przeczytać o Twoich kolejnych sukcesach! Życzę powodzenia :)
A tort... hmm pyszności!
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję dziewczyny! Wasze komentarze są dla mnie bezcenne! Agato, dziękuję za wsparcie! Pozdrawiam ciepło!
gin pisze…
Obłędnie czekoladowe pyszności :)
Powodzenia w realizacji planów i marzeń :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler