Przejdź do głównej zawartości

Paluchy drożdżowe z parmezanem

Kukbuk-owe pluchy drożdżowe skradły moje serce w mgnieniu oka, zdjęcie zgrabnych, ciemno-złotych mini bagietek na płóciennej ściereczce nie musiał długo mamić moich zmysłów. Moje wyszły dość przaśne i nierówne, ale to nadaje im dodatkowego charakteru. Jestem w równym stopniu "chlebo" i "nabiałożercą" nigdy nie przechodzę obojętnie obok piekarni i nie wyobrażam sobie śniadania bez jogurtu, twarożku czy mleka. Stara receptura ciasta drożdżowego i to w dodatku wzbogacona kaloriami, hmmmm czy to aby dobry pomysł na noworoczne postanowienia poprawy? Nie chcąc już dłużej nakłaniać Was do smacznego "złego", powiem tylko tyle, że zapach w trakcie pieczenia, oraz pierwszy kęs parzący podniebienie warte są złamania żywieniowych postanowień chociaż na chwilę ;) 
źródło inspiracji KUKBUK 

Składniki na 4 szt
Czas przygotowania: 1 h wyrastanie + 40 min pieczenie



Zaczyn

szczypta suchych drożdży
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki wody
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
 


Dodatki

50 g boczku
1/2 główki czosnku
1/3 szklanki parmezanu

Przygotowanie:

1. Zaczyn - wszystkie składniki zaczynu mieszamy na gładką pastę i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej
2. Połówkę główki czosnku zawijamy w folię i pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach
3. Boczek kroimy w kosteczkę i lekko przesmażamy na suchej patelni, następnie odsączamy na ręczniku papierowym
4. Parmezan kroimy w kosteczkę 
5. Upieczony czosnek wyciskamy z łusek, ucieramy na pastę
6.  Następnego dnia łączymy wyrośnięty zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiamy na gładkie, mocno kleiste ciasto, dodajemy przygotowane dodatki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia
7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, formujemy prostokąt o wymiarach ok 30/15 i kroimy nożem na 4 części, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 min
Rada: aby bagietki miały chrupiącą skórkę potrzebują wilgoci w trakcie pieczenia, ja osobiście na dno gorącego piekarnika wrzucam kilka kostek lodu, no chyba że macie piekarnik z funkcją pieczenia parowego 


Kawałek chrupiącej przyjemności! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Obłędnie chrupiące pyszności :) Ukradnę Ci jedną taką bułeczkę, dobrze? :)
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo proszę się częstować ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi