Przejdź do głównej zawartości

Paluchy drożdżowe z parmezanem

Kukbuk-owe pluchy drożdżowe skradły moje serce w mgnieniu oka, zdjęcie zgrabnych, ciemno-złotych mini bagietek na płóciennej ściereczce nie musiał długo mamić moich zmysłów. Moje wyszły dość przaśne i nierówne, ale to nadaje im dodatkowego charakteru. Jestem w równym stopniu "chlebo" i "nabiałożercą" nigdy nie przechodzę obojętnie obok piekarni i nie wyobrażam sobie śniadania bez jogurtu, twarożku czy mleka. Stara receptura ciasta drożdżowego i to w dodatku wzbogacona kaloriami, hmmmm czy to aby dobry pomysł na noworoczne postanowienia poprawy? Nie chcąc już dłużej nakłaniać Was do smacznego "złego", powiem tylko tyle, że zapach w trakcie pieczenia, oraz pierwszy kęs parzący podniebienie warte są złamania żywieniowych postanowień chociaż na chwilę ;) 
źródło inspiracji KUKBUK 

Składniki na 4 szt
Czas przygotowania: 1 h wyrastanie + 40 min pieczenie



Zaczyn

szczypta suchych drożdży
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki wody
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
 


Dodatki

50 g boczku
1/2 główki czosnku
1/3 szklanki parmezanu

Przygotowanie:

1. Zaczyn - wszystkie składniki zaczynu mieszamy na gładką pastę i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej
2. Połówkę główki czosnku zawijamy w folię i pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach
3. Boczek kroimy w kosteczkę i lekko przesmażamy na suchej patelni, następnie odsączamy na ręczniku papierowym
4. Parmezan kroimy w kosteczkę 
5. Upieczony czosnek wyciskamy z łusek, ucieramy na pastę
6.  Następnego dnia łączymy wyrośnięty zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiamy na gładkie, mocno kleiste ciasto, dodajemy przygotowane dodatki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia
7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, formujemy prostokąt o wymiarach ok 30/15 i kroimy nożem na 4 części, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 min
Rada: aby bagietki miały chrupiącą skórkę potrzebują wilgoci w trakcie pieczenia, ja osobiście na dno gorącego piekarnika wrzucam kilka kostek lodu, no chyba że macie piekarnik z funkcją pieczenia parowego 


Kawałek chrupiącej przyjemności! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Obłędnie chrupiące pyszności :) Ukradnę Ci jedną taką bułeczkę, dobrze? :)
Anna Petryna pisze…
bardzo proszę się częstować ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler